Likőr készítés

Nagy kedvencünk lett a Limoncello. Nem túl bonyolult elkészíteni, de munkás és időigényes. Hagyni kell állni a likőrt kb. 1 hónapig.

Vannak további növények és virágok, amikből finom likőr készülhet.

Borsmenta szörpből szesz hozzáadásával is könnyen készülhet likőr. (1 kiló cukor és fél-háromnegyed kiló vízből szirupot főzünk, ebbe ízlés szerint 1-2 teáskanál citromsavat teszünk. A borsmentának kipréseljük a levét, kb. 1,5 dl lével már finom lesz a szörp.)

Kajszibaracklikőr

Elkészítése: 15-20 érett barackot feldarabolunk, miután magját kivettük. A magokat megtörjük, s kb. felének a belét félretesszük. A barackot és a másik fele magot kissé összezúzzuk, üvegkannába tesszük s hozzáadunk 50 dk porcukrot, valamint 1/2 l szeszt vagy jó minőségű pálinkát. Lekötjük celofánnal, és meleg helyen tartjuk, amíg a gyümölcs leül az aljára. Ekkor leszűrjük, és 2-3 hétig még érni hagyjuk. Aki szereti, kevés citromlevet adhat hozzá. Ha a színe nem elég tetszetős, karamellel színezzük.

https://finomreceptek.hu/befozes/sargabarack-likor-recept

Hozzávalók (0,8 l):
500 g érett sárgabarack,
3 szem szegfűszeg,
100 g cukor,
1/2 csomag vaníliás cukor,
0,7 1 vodka.

 

Elkészítés:

      A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, négyfelé vágjuk, és a többi hozzávalóval üvegbe tesszük, jól lezárjuk. Világos helyen 2 hónapig állni hagyjuk, alkalmanként megrázogatjuk. Először szitán, majd kávéfilteren átszűrve üvegekbe töltjük és lezárjuk. További 2 hónapig állni hagyjuk, csak azután fogyasztjuk.

Kókuszlikőr

https://www.nosalty.hu/recept/kokuszlikor

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tejszínt a kókusztejjel, a cukrokkal elkeverjük, és lassú tűzön főzni kezdjük. Ekkor hozzáadjuk a kókuszreszeléket is, és kevergetve kb. 15 percig főzzük, mérsékelt tűzön. Minimum 3 óra hosszat hagyjuk állni (hideg helyen).
  2. Majd a kókuszreszeléktől leszűrjük tisztára, és hozzáöntjük a vodkát, amivel jól elkeverjük.
  3. Hűtőbe tesszük, és 10-14 nap múlva fogyaszthatjuk. Egészségetekre!!

Meggylikőr ( forrás: nlc.hu)

Hozzávalók:

1 kg meggy, nem kell kimagozni, a mag bukéja kell az italba!
1,5 dl vodka
1 dl barna rum
20-25 dkg cukor

Elkészítés:

A megtisztított meggyet egészben beletesszük egy megfelelő mérető befőttesüvegbe és rászórjuk a cukrot, jól összerázzuk és kitesszük a napra. Időnként, ha arra járunk, ismét megrázogatjuk az üveget. A meleg és a cukor hatására a gyümölcs kiereszti a levét, amiben feloldódik a cukor.

Amikor ezt megtörtént, öntsük rá a vodkát és vigyük be az üveget a konyhapultra. Nagyjából egy hétig érleljük, közben időnként rázogassuk meg az üveget.
Egy hét múlva öntsük rá a rumot is, majd kóstoljuk meg. Ha minden stimmel, már szűrhetjük is csinos üvegekbe (vagy úgy hagyjuk és betesszük a hűtőbe, bár megromlani nem fog a sok alkohol miatt). Ha korrigálni szeretnénk az ízét, akkor tehetünk bele még cukrot, rumot, vagy esetleg vizet, ha túl erősnek találjuk.

Csokilikőr

Hozzávalók 6 személyre:

  • 3 deci víz
  • 15 deka összetört csoki(mikulás)
  • 1 adag presszókávé
  • 1 fél mokkáskanál 
  • 3 deci tejszín
  • 15 deka cukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 4 deci vodka

Elkészítés:

  • Az egésszel annyi dolgod van, hogy összemelegítsd a hozzávalókat a kakaópor és a víz nélkül, majd ha a csoki elolvadt, a kakaóval alaposan elkevert vizet is add a keverékhez. Nem kell forralni és főzni sem. Hidegen, felrázva fogyasszátok – nagyon finom önmagában és kávés koktélokban is, egy-egy adag házi tejszínnel. 

Címkék: Konyha, Sütemény