Ragacsos hús
Két fontos összetevő van: a hús és a ragacsos máz. A hús lehet oldalas, tarja, de csirkével is látom, bár szerintem tarjával a legfinomabb. A páccal bekenjük a húst, 1 órát / 1 éjszakát hagyjuk benne állni, majd megsütjük a húst letakarva. Krumpli köret megy hozzá.
A ragacs hozzávalói:
- 4 teáskanál méz
- 8 teáskanál ketchup
- 2 teáskanál balzsamecet
- 4 teáskanál olívaolaj
- só, bors
A legfontosabb a méz és a paradicsom (itt kecsöp). Van recept, ahol még worcestershire-szószt is adnak hozzá.
Most olvastam egy újabbat:
A húst csak sózóm borsozóm. A lényeg a szósz: 5 dkg füstölt szalonna nagyon apróra vágva. 2evk olívaolaj, 1db hagyma és 2db fokhagyma apróra vágva. 4 evk ketchup, 1 kisebb ág rozmaring, 1/2 mk Római kömény, 1 evk méz, 1/4 citrom leve és reszelt héja, 1/2 chili paprika, 1dl víz, só bors ízlés szerint. A szalonnát lepirítom majd mehetnek bele a hagymák, ezeket is egy kicsit megfonnyasztom. Majd a többi összetevőt is beleteszem lassan pötyögtetve ca.: 1 órát rotyogtatom többször visszaredukálva illetve szükség szerint pótolom a vizet (akár többször is). A húst ca.: 1 órát letakarva párolom a sütőben 180c fokon, majd ha megpuhult beleforgatom a szószba, és készre sütőm, ez is kb. 1 óra lesz.
Ilyen recept is van:
A páchoz
- 8 ek méz
- 100 g csípős paprikakrém
- 50 ml szójaszósz
- 12 gerezd fokhagyma
- 1 dl napraforgó olaj
Itt egy egész éjszaka érleli a húst a pácban.