Emulgeálószerek

Cetilalkohol/Stabila 

Növényi eredetű, általában kókusz- vagy pálmaolajból előállított, natúrkozmetikumokban is engedélyezett (segéd)emulgeálószer, ami enyhe emulgeáló hatása mellett sűrítő (konzisztencianövelő) és nedvességmegkötő (hidratáló) tulajdonsággal is rendelkezik. A krémekhez 1-3%-ban adagolva segíti azok könnyebb felszívódását, mattítja a bőrfelületet és csökkenti a zsíros utóérzetet. Minden bőrtípus esetén alkalmazható, bőrpuhító, bőrsimító hatású kozmetikai alapanyag. Zsírban oldódik, melegen használható fel (49-55°C). Vizes fázist nem tartalmazó készítményekhez is használható, szokásos adagolása 2-5%. /fehér pehely, semleges szaggal/

INCI: Cetyl Alcohol
Emulsan

PEG-mentes, növényi eredetű, zsírban oldódó, o/v típusú emulgeálószer, ami kizárólag melegítve (kb. 65°C) működik. Magában vagy segédemulgeátorral együtt használható. Ideális választás 15-25% zsírtartalmú lotionok és 20-40% zsírtartalmú krémek készítéséhez. Általános adagolása: 2-6% (lotionok: 2-3%, krémek: 2-4%, + 2-7% segédemulgeálószer, ez utóbbi nélkül a zsírfázis 16-17%-a), de sűrűbb krémekhez 2-3% konzisztencianövelő vagy gélképző hozzáadása is javasolt. Magas fordulatszámon keverendő, ha könnyedebb, fehérebb krémet szeretnénk.

INCI: Methyl Glucose Sesquistearate
Lysolecithin 

A szójaolajgyártás folyamán elkülönített lecitinből enzim segítségével előállított növényi emulgeálószer. Bőrápoló hatású, bársonyos bőrérzetet adó összetevő, ami száraz hajra készülő samponokba is tehető. A vele készített krémek sűrítő- és konzisztencianövelő anyagok (pl. xantan, sheavaj) használata mellett is viszonylag lágyak maradnak, a lysolecitin sötét színe miatt sárgás árnyalatúak lesznek. Adagolása: krémekhez 5%-ban, fürdőgolyók, -pralinék, -olajok esetén 10%-ban javasolt. A zsíros és vizes fázissal, hidegen és melegen egyaránt felhasználható, pH-ra nem érzékeny emulgens. /sűrű, mézszerűen folyó, sötét sárgásbarna színű/

INCI: Lecithin
Olivem 1000/Olliva

Nemionos, zsíroldékony, növényi eredetű, olívaolajból előállított, PEG-mentes, akár biokozmetikumokban is használható o/v típusú emulgeálószer, aminek különlegessége, hogy bőrápoló tulajdonsággal is rendelkezik. Az emberi faggyúhoz hasonlító, bőrrokon zsírsavösszetétele miatt a bőr védőrétegét regenerálja és erősíti, a mélyebb rétegek víztartalmát növeli. Hidratáló hatásának köszönhetően a bőr teltebbé, feszesebbé, rugalmasabbá válik, és a környezeti ártalmakkal szembeni védekezőképessége javul. Jól tolerálható, gyorsan felszívódó, ezért minden bőrtípusra alkalmas. Különösen ideális összetevője lehet a száraz, vízhiányos, idősödő, érzékeny, irritált, ekcémára, gyulladásra hajlamos, rozáceás bőrtípusúak részére készült kozmetikumoknak. A bőrnek selymes ragyogást, puha bőrérzetet nyújt. Adagolása: 2-5%, pH-tolerancia: 3-12, segédemulgeátor nélkül, 70-80°C-ra melegítve használható. 4-25% zsírtartalmú készítmények előállításához alkalmas, amelyek utólag is képesek vizet vagy olajat felvenni. Emulziós gélek is készíthetők a felhasználásával, amelyek zsírfázisként csak az emulgenst tartalmazzák. (Az alacsony viszkozitású készítmények stabilitását 0,3% xantan hozzáadása biztosíthatja.)

INCI: Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate
Protecta

Növényi eredetű, olívaolajból előállított, nemionos, zsírban oldódó (70°C), v/o típusú, önállóan alkalmazható emulgeálószer. Ideális a lassan felszívódó, tápláló, védő hatású, gazdag krémek készítéséhez (zsírfázis 50-70%), mint például kézkrémek, pelenkakrémek, masszázskrémek, stb. A bőrön védőréteget képez, így főként a száraz, vízhiányos, törékeny, nedvességnek kitett bőrre készülő kozmetikumokba alkalmas. Ajánlott adagolása: 5-10%, HLB: 4-5. /krémszínű, viaszos pellet, enyhe illattal/

INCI: Sorbitan Olivate