Karácsonyi ebéd

Karácsonyi menü

 

Ebéd:

Sajtleves: akkor frissen készítem

Hozzávalók:

  • 10 dkg Gouda sajt
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 0,5 alma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 4 dl húsleves alaplé
  • 1 ek fehér tönkölyliszt
  • 2 dkg vaj
  • 0,5 ek olívaolaj
  • frissen őrölt fehér bors

Elkészítése:

A leveshez egy edényben felmelegítjük a vajat, hozzáadunk egy pici olívaolajat, az apróra vágott hagymát kissé megpirítjuk benne, majd rászórjuk a lisztet, és együtt pirítjuk kissé, de csak világosra, majd felöntjük a húsleves alaplével.

Megsózzuk, megszórjuk borssal, majd hozzáadjuk a hámozott, apró kockára vágott almát és az előzőleg lereszelt sajtot. Gyakori kevergetés mellett főzzük pár percig, hogy a sajt teljesen elolvadjon, majd hozzákeverjük a bort és a főzőtejszínt. Készre főzzük az egészet. Miután elkészült, botmixerrel egyneművé mixeljük.

Mákos guba torta: akkor frissen készítem

Hozzávalók

  • 1 L 2,8%-os tej
  • 200 g kristálycukor
  • 3 db tojássárgája
  • 250 g mák (darált)
  • 1 db vaníliarúd (belseje)
  • 500 g kalács
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja
1. A kalácsot kb. 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és egy tálba helyezzük.
2. A tejet a mákkal, cukorral, citromhéjjal, narancshéjjal és a vaníliarúd kikapart belsejével felforraljuk.
3. Majd ennek a főzetnek kb. a 3/4 részét a kalács kockákra öntjük, beleforgatjuk és hagyjuk, hogy azok megszívják magukat.
4. A maradék folyadékot lehűtjük és belekeverjük a tojássárgáját. Ezek után ezt is a kalácsdarabokra öntjük, és óvatosan elkeverjük az egészet.
5. A bekevert gubát kapcsos torta formába helyezzük, és betömörítjük.
6. 170°C-os előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Ha kisült, a felületét megszórjuk morzsával, átfordítjuk, és a formát azonnal levesszük.
7. A kisült tortát vaníliapudinggal, vagy ízlés szerint más öntettel töltjük. Végül tejszínhabbal díszíthetjük.
Vacsora:

Aszaltszilvával töltött baconbe tekert csirkemell: akkor frissen készítem

Lazac: akkor frissen készítem

Zelleres krumplipüré: akkor frissen készítem

 

Szilveszteri bulikaja

Leviék és Balázsék jönnek Szilveszterezni

Vacsora: saláták, hideg sült, virslis falatka

Krumpli saláta

Hamburger, vagy csevapcsicsa?

Virsli

Pia: koktélokat kellene csinálni, csak üdítős változatban is - 1-2 különleges hozzávaló kellene

Újévi kaja

Lencse különlegesség