Cukkinis brownie minden mentesen

Hozzávalók

  • 300 g Aldis Happy Harvest – Enjoy Free gluténmentes univerzális lisztkeverék (akármilyen gm liszt jó)
  • 40 g rizsliszt
  • 60 g holland kakaópor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 300 g cukor
  • fél csomag sütőpor (6 g)
  • 1 csipet 
  • 100 g étcsoki
  • 1 ek olaj
  • 110 g margarin Liga
  • 1 dl víz
  • 850 g cukkini reszelve, kinyomkodva volt ennyi
  • csokidarabok a tetejére elhagyható

Elkészítés

  • A cukkinit megmossuk, ha kell (nagyobb, öregebb zöldség esetén) meghámozzuk és kikaparjuk a magjait, majd lereszeljük, kinyomkodjuk.
  • Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat.
  • Megolvasztjuk a csokit az olajjal együtt és külön megolvasztjuk a margarint is. kimérjük a vizet.
  • A csokidarabokon kívül mindent öntsünk egy nagy tálba és keverjük össze.
  • Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a masszát. Egyenletesen simítsuk el és szórjunk a tetejére csokidarabokat.
  • 180 fokon sütjük a tepsi méretétől függően fél-egy órán keresztül, tűpróbával ellenőrizzük.

Tippek:

  • A cukkini mennyisége nem fix. Fél-egy kiló között akármekkora mennyiség jó. Tehát ha csak egy 600 g-os cukkinid van abból is nyugodtan állj neki, de akkor se dobd ki a felesleget, ha 950 g lenne az összes.
  • A fiatal, kicsi cukkinit sikerül szerezned, akkor nem biztos hogy meg kell hámozni, vagy kiszedni a magokat, de úgyis látod rajta hogy mennyire zsenge.
  • Működik a Lidl-ben kapható Belbake Free From univerzális liszttel is. Ha ezt használod, akkor a teljes lisztmennyiség (azaz 340 g) lehet ilyen fajta.
  • Ha kézzel kevered össze az egészet, akkor azért arra készülj, hogy nem ez a legkönnyebb tészta, úgyhogy azért egy kis erőt igényel ez a mozzanat.
  • A tetejére akár magvakat, gyümölcsöket is lehet szórni csoki helyett/mellett.
  • A sütésnél arra figyelj, hogy ne szárítsd ki. A brownie úgy a legjobb, ha szinte még nyers (de igazából nem) a belseje.
  • Szeleteléssel érdemes megvárni, hogy kihűljön.