Gesztenye leves
hozzávalók / 8 adag
- 1 ek vaj
- 1 nagy db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis db zeller
- 1 közepes db sárgarépa
- 1 közepes db burgonya
- 40 dkg gesztenye (tisztított, nyers)
- 1 db babérlevél
- 3 szál kakukkfű
- 1 l alaplé
- 2 dl főzőtejszín
elkészítés
- A megolvasztott vajon megpároljuk a felkockázott hagymát. Közben meghámozzuk és feldaraboljuk a krumplit.
- Ha a hagyma üvegesre párolódott, rádobjuk a hámozott, egyforma méretre vágott répát és zellert, a burgonyát, majd a gesztenyét is.
- Hozzáadjuk a babárlevelet és a friss kakukkfüvet, 5-6 percig együtt pároljuk, majd felöntjük az alaplével, egyelőre csak kb 1 liternyivel.
- Puhára főzzük a zöldségeket, majd 3-4 szem gesztenyét félreteszünk a levesből, kidobjuk a babérlevelet és a kakukkfüvet, majd turmixoljuk. Ha túl sűrűnek érezzük, önthetünk hozzá még alaplevet, de tartsuk észben, hogy még tejszín is kerül bele.
- Hozzáadjuk a tejszínt is, forralunk rajta egyet, majd forrón tálaljuk úgy, hogy 1-1 gesztenyét morzsolunk a tetejére.