Ramen leves
Az volt a vélenény, hogy ilyet még csináljak.
Zé receptje.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A vega ramen első lépéseként előkészítjük a zöldségeket és a tofut a leveshez. A répát vékony csíkokra vágjuk, a gombát felszeleteljük, az újhagymát felkarikázzuk, a tofut viszonylag nagyobb kockákra vágjuk, a pak choit pedig félbevágjuk.
Egy nagyon forró serpenyőben, egy csepp kókuszolajon megkapatjuk a félbevágott pak choit, egy-két helyen kissé megégetve, majd félretesszük.
Lassan lobogó vízben 6,5 perc alatt megfőzzük a tojásokat. Ez idő alatt tökéletesen folyósra készül a sárgájuk. Fontos, hogy utána jeges vízbe dobjuk őket, hogy ne készüljenek tovább a hőtől.
Egy lábasban kókuszolajat hevítünk, beledobjuk a felcsíkozott répákat, a gombát és a tofut, majd magas hőfokon elkezdjük jól lepirítani. Néha megrázogatjuk a lábast vagy óvatosan megkevergetjük, hogy a tofukockák ne törjenek szét. Addig pirítjuk, míg szép aranybarnák lesznek az alapanyagok. Ekkor belereszelünk egy jó adag friss gyömbért és hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, 1-2 percig még pirítjuk, majd felöntjük a szójaszósszal, a rizsecettel és fűszerezzük. Ezután mehet rá a zöldségalaplé, és kb. 8 percig főzzük.
Közben forró vízbe dobjuk 2-3 percre a ramentésztát, leszűrjük és a leveshez adjuk. Megpucoljuk a tojásokat, amiket aztán félbe is vágunk óvatosan, hogy ne folyjon ki a sárgájuk. Durvára felaprítjuk a koriandert, és kimagozzuk, majd felaprítjuk a friss chilit is.
A vega ramen befejezése és tálalás
Mikor kész a leves, hozzadjuk a lime levét, a friss koriandert és a chilit, és beledobjuk a félrerakott pak choit is.
Jöhet is a tálalás: egy adaghoz fél pak choi és fél tojás jár, de a tojásból természetesen annyit raktok hozzá, amennyit nem szégyelltek. A végén még meg lehet locsolni kevés lime-lével és megszórni frissen őrölt chilivel. Jó étvágyat!