Szaloncukor készítés házilag: többféle

Marcipános : nagyon finom, kicsit sok lett rajta a lé, de egy kicsit aszaltuk, úgy használható lett

hozzávalók / 12 adag

15 dkg étcsokoládé

elkészítés

  1. A porcukrot leszitáljuk, és elvegyítjük a mandulaliszttel. Hozzáadjuk az összeaprított citrushéj keveréket és a fahéjat is.
  2. A mandulaaromát belekeverjük a narancs/mandarinlébe, és a keverékhez öntjük.
  3. Fakanállal összekeverjük. Ha még nem formázható a massza, kevés vizet rakunk hozzá.
  4. A masszát húsz percre hűtőbe rakjuk.
  5. A csokit megolvasztjuk.
  6. A masszából apró hengereket formázunk. Belepottyantjuk a csokiba, villával körbehempergetjük, és sütőpapírra tesszük.
  7. Odakint vagy hűtőben egy éjszakán át pihentetjük. 

Diós-mazsolás: nem rossz, de senkinek sem lett ez a kedvence (nekem zserbó ízű lett). Rengeteg, jóval kevesebb is elég. Turmixolni akartam, de nem vitte a turmix, így sok folyadékot raktam pluszban bele. Így nagyon folyós lett, leaszaltuk. A kókusz nem hiányzik belőle. Lehet, hogy kb. 10-20 dkg mazsolával és kevesebb narancslével érdemes lenne még újra próbálni.

hozzávalók / 8 adag

30 dkg étcsokoládé (min. 60%-os)

elkészítés

  1. A mazsolát megmossuk (átnézzük, hogy ne legyenek benne esetleg kocsánydarabok), majd 5-7 percre forró vízbe áztatjuk.
  2. Miközben a mazsola ázik, ledaráljuk a diót.
  3. Egy nagy tálba kimérjük a kókuszreszeléket, hozzáadjuk a diót, a narancshéjat, narancslevet és a fahéjat.
  4. A mazsolát leszűrjük, majd egy botmixer segítségével pépesítjük. Nem baj, ha maradnak egész szemek.
  5. A mazsolát hozzáadjuk a diós keverékhez, és alaposan összekeverjük. Ha esetleg száraz a massza, és nem akar összeállni, akkor egy kis narancslevet adhatunk még hozzá.
  6. Egy nagy tepsibe vagy tálcára szilikonos sütőpapírt terítünk, majd a masszából egyforma méretű szaloncukrokat formázunk, melyeket a sütőpapírra sorakoztatunk.
  7. Száraz, hűvös helyen egy éjszakán át pihentetjük. Ezalatt kissé megszikkadnak.
  8. Másnap a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd egy kis villa (ha van sajtvilla, mert annak csak két foga van) és egy fogpiszkáló segítségével szépen minden darabot megforgatunk benne. Ügyeljünk rá, hogy a máz mindenhol bevonja a szaloncukrokat.
  9. Alaposan lecsepegtetjük a felesleges csokoládét, és óvatosan visszacsúsztatjuk a szaloncukrot a villáról a sütőpapírra a fogpiszkáló segítségével.
  10. Hűvös helyre (ne hűtőbe) tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen.

Zselés: nem sikerült, bár a zselés belseje elkészült, nem tudtam rátenni a csokit, mindig lecsúszott róla

hozzávalók / 4 adag

20 dkg étcsokoládé (maximum 70 %-os, jó minőségű)

elkészítés

  1. Áztassuk hideg vízbe a zselatinlapokat (ha porból készítjük, ez a lépés kimarad).
  2. Kis lángon melegítsük fel a gyümölcslevet, tegyük bele az áztatóvízből kivett zselatinlapokat, vagy szórjuk bele a zselatinport és keverjük, amíg feloldódik.
  3. Folyamatosan kevergetve forraljuk fel a zseléalapot, forrás után még 5 percig főzzük, majd vegyük le a tűzről.
  4. Öntsük formába (nálam 10 x 24 cm-es téglalap, ebből lett fenti db szám) és hagyjuk legalább 1 napi hűtőben kihűlni és megszilárdulni.
  5. Vágjuk fel egyenlő (nálam 1 x 2,5 cm-es) darabokra és hagyjuk szobahőmérsékleten, mielőtt csokiba mártjuk.
  6. Gőz fölött olvasszuk meg a 20 dkg - két tábla - összetört csokit (gőz fölött: tűzhelyre vízzel töltött lábos, arra üveg edény, abba csoki, a víz melegítése -ne felforraljuk- közben gőz termelődik, ez olvasztja fel a csokit (max. 40-45 fokra), ha nem így teszünk, a csoki leéghet és használhatatlanná válhat).
  7. Miután teljesen felolvadt a csoki zárjuk el a tűzhelyet és az üvegedényt a vizes tálból kivéve hagyjuk hűlni, hogy ne legyen meleg, mert elolvad a zselé - ujjteszt, ha langyos, kezdődhet a mártogatás.
  8. Tálcára készítsünk ki sütőpapírt - erre kerül a mártott zselé.
  9. Villára tett zselét mártsuk az olvadt csokiba, emeljük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleget, a villa alján lévő csokit húzzuk le az üvegtál oldalán, majd fogpiszkáló segítségével toljuk le a sütőpapírra a szaloncukrot.
  10. A bevont zselét tegyük hűvösebb helyre - ne hűtőbe, elég egy konyhánál hűvösebb szoba és hagyjuk megszilárdulni a csokimázat, majd csomagoljuk.

Meggyes,mákos-marcipános: finom, egyszerű elkészíteni a már kész marcipán massza miatt

hozzávalók / 2 adag

elkészítés

  1. A marcipánt összegyúrjuk a darált mákkal, az apróra vágott aszalt meggyel, és egyforma (nálam 10 g-os) darabkákat tépkedünk belőle, szaloncukor alakúra hengergetjük őket, és hűtőbe tesszük 1-2 órára.
  2. A bevonathoz az étcsoki 3/4-ét felolvasztjuk mikróban vagy vízgőz felett, hozzáadjuk a maradék 1/4 csokit (ezt vágjuk apróbb darabokra), és simára keverjük. Adjunk hozzá picike étolajat is.
  3. Villa segítségével mártsuk meg a szalonokat a csokiban, és tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire száradni.
  4. Ha megkötött a csoki, csomagoljuk őket egyenként selyempapírba, és tegyük őket felhasználásig hűtőbe.

 

Kókuszos: ez lett a legfinomabb, mindenkinek nagyon ízlett, ebből sokkal több kell legközelebb

Hozzávalók

A töltelékhez

A bevonáshoz

A kókusztejet, cukrot, vaníliás cukrot egy edénybe mérjük, felforraljuk.
Hozzákeverjük a kókuszreszeléket és addig főzzük folyamatos keverés mellett a tölteléket, míg a víz nagyja kifő belőle és formázható masszává válik. Hozzákeverjük a kókuszzsírt is és hagyjuk teljesen kihűlni a masszát.
Miután kihűlt, a kezünkbe veszünk egy nagyobb diónyi mennyiséget és kis hengeres, szaloncukor alapokat formázunk a masszából. Nálam ez jól formázható volt, de ha kicsit lágynak bizonyulna, akkor kevés kókuszreszeléket adhatunk még hozzá. Amint megformáztuk a masszát, berakjuk 10 percre hűteni a kis hengereket.
Vízgőz felett csokit melegítünk a kókuszzsírral, majd a hűtőből kivéve, belemártogatjuk a kókuszos szaloncukrokat a csokiba. Legegyszerűbben úgy oldhatjuk meg, ha villára rakjuk őket és így mártjuk a csokiba.
Tányérra tesszük őket, vagy becsomagoljuk színes papírokba.
Gesztenyés: nem próbáltam ki

hozzávalók / 6 adag

elkészítés

  1. A táblás csoki kivételével az összes hozzávalót egy tálba tesszük, alaposan összegyúrjuk, és félretesszük.
  2. A csokit gőz felett felolvasztjuk (kevés kókuszolajat tegyünk hozzá), és a szilikonos bonbonforma aljára öntögetünk egy-egy evőkanálnyit.
  3. Egy órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, majd a gesztenyés masszából nyomkodunk mindegyik formába, leöntjük a még folyékony csokival, és pár óra visszatesszük a hűtőbe.
  4. A kókuszolajnak köszönhetően tökéletesen összedermed, így könnyen kipattintható a formából.