Szaloncukor készítés házilag: többféle
Marcipános : nagyon finom, kicsit sok lett rajta a lé, de egy kicsit aszaltuk, úgy használható lett
hozzávalók / 12 adag
- 18 dkg mandulaliszt
- 15 dkg porcukor
- 10 ml mandulaaroma
- 1 narancsból nyert narancslé (kisebb vagy nagyobb mandarin)
- 1 ek kandírozott citromhéj
- 1 ek kandírozott narancshéj
- 1 kk fahéj
elkészítés
- A porcukrot leszitáljuk, és elvegyítjük a mandulaliszttel. Hozzáadjuk az összeaprított citrushéj keveréket és a fahéjat is.
- A mandulaaromát belekeverjük a narancs/mandarinlébe, és a keverékhez öntjük.
- Fakanállal összekeverjük. Ha még nem formázható a massza, kevés vizet rakunk hozzá.
- A masszát húsz percre hűtőbe rakjuk.
- A csokit megolvasztjuk.
- A masszából apró hengereket formázunk. Belepottyantjuk a csokiba, villával körbehempergetjük, és sütőpapírra tesszük.
- Odakint vagy hűtőben egy éjszakán át pihentetjük.
Diós-mazsolás: nem rossz, de senkinek sem lett ez a kedvence (nekem zserbó ízű lett). Rengeteg, jóval kevesebb is elég. Turmixolni akartam, de nem vitte a turmix, így sok folyadékot raktam pluszban bele. Így nagyon folyós lett, leaszaltuk. A kókusz nem hiányzik belőle. Lehet, hogy kb. 10-20 dkg mazsolával és kevesebb narancslével érdemes lenne még újra próbálni.
hozzávalók / 8 adag
- 20 dkg dió
- 10 dkg kókuszreszelék
- 50 dkg mazsola
- 1 narancsból nyert narancshéj (reszelve)
- 1 fél narancsból nyert narancslé
- 1 kk fahéj
elkészítés
- A mazsolát megmossuk (átnézzük, hogy ne legyenek benne esetleg kocsánydarabok), majd 5-7 percre forró vízbe áztatjuk.
- Miközben a mazsola ázik, ledaráljuk a diót.
- Egy nagy tálba kimérjük a kókuszreszeléket, hozzáadjuk a diót, a narancshéjat, narancslevet és a fahéjat.
- A mazsolát leszűrjük, majd egy botmixer segítségével pépesítjük. Nem baj, ha maradnak egész szemek.
- A mazsolát hozzáadjuk a diós keverékhez, és alaposan összekeverjük. Ha esetleg száraz a massza, és nem akar összeállni, akkor egy kis narancslevet adhatunk még hozzá.
- Egy nagy tepsibe vagy tálcára szilikonos sütőpapírt terítünk, majd a masszából egyforma méretű szaloncukrokat formázunk, melyeket a sütőpapírra sorakoztatunk.
- Száraz, hűvös helyen egy éjszakán át pihentetjük. Ezalatt kissé megszikkadnak.
- Másnap a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd egy kis villa (ha van sajtvilla, mert annak csak két foga van) és egy fogpiszkáló segítségével szépen minden darabot megforgatunk benne. Ügyeljünk rá, hogy a máz mindenhol bevonja a szaloncukrokat.
- Alaposan lecsepegtetjük a felesleges csokoládét, és óvatosan visszacsúsztatjuk a szaloncukrot a villáról a sütőpapírra a fogpiszkáló segítségével.
- Hűvös helyre (ne hűtőbe) tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen.
Zselés: nem sikerült, bár a zselés belseje elkészült, nem tudtam rátenni a csokit, mindig lecsúszott róla
hozzávalók / 4 adag
- 3 dl gyümölcslé (szűrt, 100 %-os, cukor nélküli)
- 6 db lapzselatin (vagy 6 púpozott tk zselatin)
elkészítés
- Áztassuk hideg vízbe a zselatinlapokat (ha porból készítjük, ez a lépés kimarad).
- Kis lángon melegítsük fel a gyümölcslevet, tegyük bele az áztatóvízből kivett zselatinlapokat, vagy szórjuk bele a zselatinport és keverjük, amíg feloldódik.
- Folyamatosan kevergetve forraljuk fel a zseléalapot, forrás után még 5 percig főzzük, majd vegyük le a tűzről.
- Öntsük formába (nálam 10 x 24 cm-es téglalap, ebből lett fenti db szám) és hagyjuk legalább 1 napi hűtőben kihűlni és megszilárdulni.
- Vágjuk fel egyenlő (nálam 1 x 2,5 cm-es) darabokra és hagyjuk szobahőmérsékleten, mielőtt csokiba mártjuk.
- Gőz fölött olvasszuk meg a 20 dkg - két tábla - összetört csokit (gőz fölött: tűzhelyre vízzel töltött lábos, arra üveg edény, abba csoki, a víz melegítése -ne felforraljuk- közben gőz termelődik, ez olvasztja fel a csokit (max. 40-45 fokra), ha nem így teszünk, a csoki leéghet és használhatatlanná válhat).
- Miután teljesen felolvadt a csoki zárjuk el a tűzhelyet és az üvegedényt a vizes tálból kivéve hagyjuk hűlni, hogy ne legyen meleg, mert elolvad a zselé - ujjteszt, ha langyos, kezdődhet a mártogatás.
- Tálcára készítsünk ki sütőpapírt - erre kerül a mártott zselé.
- Villára tett zselét mártsuk az olvadt csokiba, emeljük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleget, a villa alján lévő csokit húzzuk le az üvegtál oldalán, majd fogpiszkáló segítségével toljuk le a sütőpapírra a szaloncukrot.
- A bevont zselét tegyük hűvösebb helyre - ne hűtőbe, elég egy konyhánál hűvösebb szoba és hagyjuk megszilárdulni a csokimázat, majd csomagoljuk.
Meggyes,mákos-marcipános: finom, egyszerű elkészíteni a már kész marcipán massza miatt
hozzávalók / 2 adag
- 18 dkg marcipán
- 3 dkg darált mák
- 3 dkg kandírozott meggy
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 ek napraforgó olaj
elkészítés
- A marcipánt összegyúrjuk a darált mákkal, az apróra vágott aszalt meggyel, és egyforma (nálam 10 g-os) darabkákat tépkedünk belőle, szaloncukor alakúra hengergetjük őket, és hűtőbe tesszük 1-2 órára.
- A bevonathoz az étcsoki 3/4-ét felolvasztjuk mikróban vagy vízgőz felett, hozzáadjuk a maradék 1/4 csokit (ezt vágjuk apróbb darabokra), és simára keverjük. Adjunk hozzá picike étolajat is.
- Villa segítségével mártsuk meg a szalonokat a csokiban, és tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire száradni.
- Ha megkötött a csoki, csomagoljuk őket egyenként selyempapírba, és tegyük őket felhasználásig hűtőbe.
Kókuszos: ez lett a legfinomabb, mindenkinek nagyon ízlett, ebből sokkal több kell legközelebb
Hozzávalók
- 70 g kókuszreszelék
- 35 g kristálycukor
- 10 g vaníliás cukor - bourbon
- 165 ml tejszín (mindegy, hogy főző, vagy hab tejszín)
- 20 g kókuszzsír (kókuszolaj)
A bevonáshoz
- 100 g étcsokoládé (45-59%-os, olvasztott)
- 10 g kókuszzsír (kókuszolaj)
hozzávalók / 6 adag
- 25 dkg natúr gesztenyemassza
- 6 ek xilit
- 6 ek kókuszolaj
- 20 ml kókusztej
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
- 30 ml meggylé
- 10 dkg 80% étcsokoládé
elkészítés
- A táblás csoki kivételével az összes hozzávalót egy tálba tesszük, alaposan összegyúrjuk, és félretesszük.
- A csokit gőz felett felolvasztjuk (kevés kókuszolajat tegyünk hozzá), és a szilikonos bonbonforma aljára öntögetünk egy-egy evőkanálnyit.
- Egy órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, majd a gesztenyés masszából nyomkodunk mindegyik formába, leöntjük a még folyékony csokival, és pár óra visszatesszük a hűtőbe.
- A kókuszolajnak köszönhetően tökéletesen összedermed, így könnyen kipattintható a formából.