Szilviék nálunk egy szép szombaton, Borított tarja
Szombat ebéd:
Brokkoli krémleves
Hozzávalók:
- 1,2 kiló csont nélküli tarja felszeletelve (kb 1-1,5 centi széles szeletekre)
- 70 dkg gomba
- 2 cukkini
- 10 dkg bacon, szeletelt
- 2 csomó újhagyma
- 4 ek zsír (kacsa, liba, tyúk)
- 1 tk borsikafű (csombor)
- 1 tk oregáno
- 5 dl tejszín
- 2 dl tejföl
- 3 tojás
- 10 dkg sajt
- frissen őrölt bors
- só
Ragu készítése:
A zöldségekből és baconből ragut készítünk, ehhez keresztben centis csíkokra vágjuk a bacont, és 2 ek zsíron megfuttatjuk.
Hozzáadjuk a karikára vágott újhagymát a zöldjével együtt, és tovább pároljuk.
A gombát kockára vágjuk, és a hagymához adjuk. Megszórjuk borsikafűvel, borssal, megsózzuk, és addig pároljuk, amíg a saját leve elfő.
Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott cukkinit, elkeverjük, és levesszük a tűzről. A cukkinit nem pároljuk meg, mert majd megsül a hússal együtt a sütőben, és annyi levet ereszt, hogy a tepsibe nem kell külön folyadékot tenni.
Összeállítás:
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben megforrósítjuk a maradék olajat, és a húsok mindkét oldalát megpirítjuk picit, majd egy tepsi aljára sorakoztatjuk, és a sült olajjal meglocsoljuk.
Ráborítjuk a ragut, és egyenletesen elrendezzük a húson, majd meglocsoljuk a tejszín, tejföl, tojás, oregáno és fél adag reszelt sajt keverékével.
Tetejére rászórjuk a maradék reszelt sajtot, és 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. 40 percig a sütő aljában sütjük, majd feltesszük a felső rácsra, hogy a sajt megpiruljon a tetején.
Vegyes körettel, vajas tört krumplival és párolt rizzsel tálalhatjuk.
Desszert: sós rúd és túrós gyümölcstorta, amiket Anyu készített
Este Újvári Bori lány búcsújára mentem.