Testápoló tejek
1. Kakaóvajas
FINOM TESTÁPOLÓ KRÉM PANTHENOLLAL ÉS KAKAÓVAJJAL
Recept száma: 105414
Fázis | Összetevők ~ 150 ml | % | Mennyiség |
A | ázsiai gázló olaj (centella) | 5 | 7,5 gr |
A | kakaóvaj | 5 | 7,5 gr |
A | Olliva emulgeálószer | 5 | 7,5 gr |
B | szénsavmentes ásványvíz | 78 | 117 gr |
B | növényi glicerin | 3 | 4,5 gr |
C | panthenol | 1,4 | 2,1 gr |
C | aromás kókusz kivonat | 2 | 3 gr |
C | fragard | 0,6 | 30 csepp |
Használat előtt tisztítsuk meg és fertőtlenítsük az eszközöket és tárolókat, részletek a hasznos elkészítési praktikák útmutatójában.
Elkészítés módja:
Mérjük ki egy hőálló főzőpohárba az A fázis összetevőit. Egy másik főzőpohárba adagoljuk ki a B fázis összetevőit.
Helyezzük mindkét fázist vízfürdőbe és hevítsük 70°C-ig, közben mindkettőt keverjük.
Félrevesszük a vízfürdőből és a következő módon keverjük össze: töltsük a B fázist lassan, egy mozdulattal az A fázisba, miközben a minimixer már dolgozik az A fázisban. Keverjük 3 percig.
A hűtés felgyorsítására a készítményt egy tál hidegvíz fölé helyezzük és folytatjuk a keverést még 3 percig. Ha a mixer már nem győzi keverni a besűrűsödött kompozíciót, áttérünk energikus kézi keverésre.
A kézmelegre hűtött készítménybe belefoglaljuk rendre az összes többi összetevőt – a C fázisból – alaposan megkeverve mindenik után.
Az így előállított krémet átteszük a nekiszánt flakonba. A krém állaga másnapra válik véglegessé.
Egy könnyű és kellemes krém, a Raffaello aromájára emlékeztető finom kakaó, mandula és kókuszillattal. Nem-zsíros, nem hagy olajos vagy ragacsos réteget a bőrön. Hatására hidratált, bársonyos, ápolt és kellemes illatú a bőr.
Opciók:
- a centella helyett használhatunk másik növényi olajat, annak tulajdonságai és saját ízlésünk szerint kiválasztva; száraz bőrre használhatunk például argán, avokádó, olíva vagy brokkoli olajat
- a kakaóvaj helyett tehetünk másik növényi vajat, például kokum, kávé vagy murumuru vaj
- glicerin helyett használhatunk mályva kivonatot, uborka kivonatot vagy más hidroglicerines kivonatot, esetleg nagyobb arányban, megfelelően csökkentve a víz mennyiségét
2. Mangóvajas
EGZOTIKUS TESTÁPOLÓ KRÉM, MANGÓ & KOLLAGÉN
Recept száma: 07009
Fázis | Összetevők ~ 100 ml | Mennyiség |
A | mangóvaj | 5 gr |
A | Monoi de Tahiti olaj | 5 gr |
A | Olliva emulgeálószer | 6 gr |
B | szénsavmentes ásványvíz | 80 gr |
C | növényi kollagén | 2 gr |
C | ylang-ylang illóolaj | 20 csepp |
C | levendula illóolaj | 15 csepp |
C | cosgard tartósító | 20 csepp |
Használat előtt tisztítsuk meg és fertőtlenítsük az eszközöket és tárolókat, részletek a hasznos elkészítési praktikák útmutatójában.
Elkészítés módja:
Adagoljuk az A fázis összetevőit egy főzőpohárba. Egy másik főzőpohárba adagoljuk ki a vizet a B fázisból.
Mindkét poharat vízfürdőbe helyezzük, felhevítjük 70°C-ra, majd levesszük a hőforrásról. Ha nincs kéznél hőmérő, mindkét fázist addig melegítjük, míg az A fázis teljesen megolvad.
Amint levettük a hőforrásról a poharakat, azonnal töltsük a B fázist az A fázisra és mixeljük még 3 percig. A hűtés felgyorsítására, tegyük a kompozíciót hidegvizes edénybe és folytassuk a keverést a mixerrel további 3 percig. Ha a mixer már nem győzi, folytassuk kézzel a keverést.
A kézmelegre hűlt készítményhez hozzáadjuk rendre a C fázisbeli összetevőket, jól összekeverve mindenik után. Az így elkészített krémet tegyük át a nekiszánt tégelybe.
Egy laza testápoló krém, amely nem-zsíros, tápláló, hidratáló és kellemes egzotikus illatú. Könnyen felszívódik és a bőr ápolt, bársonyos és kellemesen illatos lesz tőle.
Opciók:
- a mangó vaj helyett használhatunk kokum vagy murumuru vajat, de más növényi vajat is
- az ásványvíz részben vagy teljes mértékben helyettesíthető virágvízzel
- a cosgard helyett fragarddal is tartósíthatunk, ugyanakkora mennyiségben adagolva
- a B fázisban, a víz egy részét aloe vera gélre cserélhetjük (10-20 gr)
- a B fázisban, a víz egy része helyett használhatunk 3-5 gr nátrium PCA-t vagy glicerint
- az illóolajok helyettesíthetők másik, tetszés szerint kiválaszt illókkal, azok tulajdonságait figyelembevéve
Az allantoin vízben oldódó, fehér, szagtalan, por formájában kapható kozmetikai hatóanyag. Természetes formában pl. a búzacsírában, a gesztenyefa kérgében vagy a feketenadálytő gyökerében, illetve a vizeletben található meg. Nyugtató, sejtregeneráló, hámosító, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatású, emellett az ureához (karbamidhoz) hasonlóan segít az elhalt hámsejtek leválásában is, azaz hámlasztó, bőrpuhító, bőrsimító hatású. Mindezek miatt kitűnően használható zsíros, pattanásos bőrre szánt készítményekbe, irritált, érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrre, illetve fokozott szarusodással járó bőrproblémák ápolószereinek hatóanyagaként is. Hámlasztó hatását sarokkenőcsök készítésénél is kihasználhatjuk.
Minden víztartalmú készítményben hatékony összetevő, ahol a cél a gyulladáscsökkentés, nyugtatás, mint pl. a babapopsikenőcsök, borotválkozás utáni arcszeszek, balzsamok, napozás utáni kozmetikumok, szőrtelenítés utáni nyugtató gélek, regeneráló kézkrémek vagy az ekcéma elleni készítmények.
Adagolás: 0,1-0,5 % a vízfázisban feloldva. Az allantoin nem hőérzékeny, a felmelegített vízfázisba keverve egyszerűen feloldható.
Tulajdonságok:
- bőrvédő hatású
- nyugtató hatású
- segít a bőrkeményedések eltávolításában
- segíti a bőrképződést, hegesítő hatású
- védi az érzékeny bőrt az irritáló tényezőktől
- elősegíti az új bőrsejtek növekedését
- felgyorsítja a bőr gyógyulási és regenerálodási folyamatait
- felgyorsítja a szövetek regenerálódását
- irritációellenes
- enyhén hámlasztó hatású
Alkalmazások
- egy egyetemes összetevő, mely jótékony hatást fejt ki gyakorlatilag minden készítményben, mely vizet is tartalmaz, a hajápoló készítményekben is
- érzékeny bőr ápolására
- irritált bőr nyugtatására, regenerálására
- pelenkakrémekbe
- szőrtelenítés, borotválkozás utáni bőrjavító készítményekbe
- napozás utáni nyugtató és javító készítményekbe
- hegesítő, szerkezetjavító a pattanásos bőr számára
- bőrgyulladások mérséklésére használt készítményekbe
- bőrápolásra a hideg évszakban
- a haj higiéniájára és ápolására
3. Avokádó olajos
TESTÁPOLÓ TEJ, BABASSU & AVOKÁDÓ
Recept száma: AP8104
Fázis | Összetevők ~150 ml-hez | % | Mennyiség |
A | avokádó olaj | 10 | 15 gr |
A | babassu olaj | 8 | 12 gr |
A | Glycemul társ-emulgeálószer | 2 | 3 gr |
B | szénsavmentes ásványvíz | 73,25 | 109,9 gr |
B | glicerin | 4 | 6 gr |
B | Fluida emulgeálószer | 1 | 1,5 gr |
C | xanthán gumi | 0,15 | 0,22 gr |
C | Fruit de Juin természetes illatosító | 1 | 48 csepp |
C | fragard | 0,6 | 30 csepp |
Fertőtlenítsük az összes eszközt és tárolóedényt, amelyekkel dolgozunk, részletek a hasznos elkészítési praktikák útmutatójában.
Elkészítés módja:
Adagoljuk az A fázis összetevőit egy főzőpohárba. Tegyük rendre egy másik főzőpohárba a B fázis összetevőit, összekeverve mindenik adagolás után.
Helyezzük mindkét poharat vízfürdőbe és hevítsük 75°C-ig, közben mindkét fázist időnként keverjük meg. Mikor mindkét fázis eléri a megfelelő hőmérsékletet, eltávolítjuk a vízfürdőből.
Az A fázist lassan hozzáadjuk a B fázishoz, melyben már dolgozik a mixer. Keverjük 3 percig a mixerrel.
A hűtés felgyorsítására, helyezzük a poharat hidegvizes edény fölé és folytassuk a keverést még 3 percig.
A kézmelegre hűlt készítménybe foglaljuk bele rendre a C fázis két összetevőjét, alaposan megkeverve mindenik adagolás után. Hadjuk pihenni 10 percig majd ismét keverjük kb.2 percig.
Az így nyert emulziót töltsük át a neki szánt tárolóba, a sűrűsége másnapra válik véglegessé. pH-érték: 6-6,5
Hidratáló, regeneráló és bőrtápláló testápoló, gyümölcsös-virágos illattú, laza szerkezetű. Könnyen kenhető, gyorsan felszívódik és nem hagy zsíros réteget a bőr felületén.
Opciók:
- az avokádó olaj helyett használhatunk más növényi olajat is
- a babassu olajat helyettesítheti a Monoi olaj vagy a kókuszolaj
- glicerin helyett, még jobb hidratáló és bársonyosító hatás céljából, használhatunk uborkakivonatot vagy erdeimályva kivonatot
- a receptben ajánlott illatosító, kívánság szerint, helyettesíthető más illatosítóval vagy illóolajjal
- fragard helyett tartósíthatunk cosgarddal is, de vegyük figyelembe, hogy a fragard az illat kialakulásához is hozzájárul