Sütőtökös muffin
Muffin
Hozzávalók 12 db muffinhoz:
- 1 tojásnak megfelelő chia “tojás” (2 teáskanál chia mag, 3 evőkanál meleg víz keveréke)
- 350g sütőtökpüré
- 1/2 csésze mogyoróvaj
- 1/3 csésze kókuszvirágcukor, vagy nádcukor
- 1/4 csésze növényi tej
- 1 teáskanál tiszta vanília kivonat
- 2 bögre csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál finom szemű tengeri só
- 1 csésze vegán csokoládé chips
-
Elkészítés:
- A sütőtököt vágjuk félbe, magozzuk ki, és süssük meg a héjában kb. 45 perc alatt. Ha kész, kaparjuk ki a belét, és pürésítsük turmixgépben, amíg teljesen krémes állagú nem lesz.
- Mielőtt a sütőtököt leturmixolnánk, a chia “tojáshoz” keverjük össze a chia magot a meleg vízzel és hagyjuk állni 3 percig, hogy besűrűsödjön.
- Amikor a sütőtökpüré és a tojáshelyettesítő elkészült, keverjük össze egy nagy keverőtálban a pürét, a mogyoróvajat, a cukrot, a növényi tejet, a vanília kivonatot és a chia “tojást”.
- Szitáljuk bele a masszába a lisztet, amibe már előzőleg hozzákevertük a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót.
- Dolgozzuk el alaposan kézi, vagy gépi habverővel, hogy krémes tésztát kapjunk, majd szórjuk bele a csokoládé chipset és keverjük el.
- Töltsük át a tésztát az előkészített muffin formákba. Jól meg fognak nõni, erre számíts az adagoláskor!
- Süssük a muffinokat 180 fokon kb. 25 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán kihúzható nem lesz.
Hagyjuk kissé kihűlni, utána nagy élvezettel fogyaszthatja kicsi és nagy!