Sütőtökös muffin

Muffin

Hozzávalók 12 db muffinhoz:

  • 1 tojásnak megfelelő chia “tojás” (2 teáskanál chia mag, 3 evőkanál meleg víz keveréke)
  • 350g sütőtökpüré
  • 1/2 csésze mogyoróvaj
  • 1/3 csésze kókuszvirágcukor, vagy nádcukor
  • 1/4 csésze növényi tej
  • 1 teáskanál tiszta vanília kivonat
  • 2 bögre csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • ½ teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál finom szemű tengeri só
  • 1 csésze vegán csokoládé chips
  • Elkészítés:

    1. A sütőtököt vágjuk félbe, magozzuk ki, és süssük meg a héjában kb. 45 perc alatt. Ha kész, kaparjuk ki a belét, és pürésítsük turmixgépben, amíg teljesen krémes állagú nem lesz.
    2. Mielőtt a sütőtököt leturmixolnánk, a chia “tojáshoz” keverjük össze a chia magot a meleg vízzel és hagyjuk állni 3 percig, hogy besűrűsödjön.
    3. Amikor a sütőtökpüré és a tojáshelyettesítő elkészült, keverjük össze egy nagy keverőtálban a pürét, a mogyoróvajat, a cukrot, a növényi tejet, a vanília kivonatot és a chia “tojást”.
    4. Szitáljuk bele a masszába a lisztet, amibe már előzőleg hozzákevertük a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót.
    5. Dolgozzuk el alaposan kézi, vagy gépi habverővel, hogy krémes tésztát kapjunk, majd szórjuk bele a csokoládé chipset és keverjük el.
    6. Töltsük át a tésztát az előkészített muffin formákba. Jól meg fognak nõni, erre számíts az adagoláskor!
    7. Süssük a muffinokat 180 fokon kb. 25 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán kihúzható nem lesz.

    Hagyjuk kissé kihűlni, utána nagy élvezettel fogyaszthatja kicsi és nagy!