Mediterrán ropogtatni való

Ropogós, mediterrán kréker olívaolajjal: teljes kiőrlésű liszt az alapja

Hozzávalók 

  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. 
  • 1 tk. frissen őrölt fekete bors
  • 1 tk. szárított rozmaring
  • 1 tk. szárított kakukkfű
  • fél tk. fokhagyma-granulátum (nem muszáj, lehet friss fokhagyma is)
  • 0,6 dl olívaolaj
  • 1,2 dl víz
  • 5 dkg napraforgómag
  • 5 dkg lenmag (nem muszáj)

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá az olívaolajat és a vizet. Alaposan dolgozzuk össze, hogy egy sűrű, de formázható masszát kapjunk. Ha nagyon tömör lenne, akkor adjunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet.

Osszuk két részre, és mindkét darabból formázzunk 2-3 cm vastag szabályos téglalapokat. Helyezzük őket egyenként lisztezett felületre, és nyújtsuk ki 40x20 cm-esre. Szórjuk meg napraforgó- és lenmaggal, majd egy éles késsel vagy pizzavágóval vágjunk belőlük tetszőleges méretű darabokat.

Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük őket aranybarnára 25-30 perc alatt. (A sütési idő a tészta vastagságától függően változhat!)

Hagyjuk őket teljesen kihűlni, majd elfogyasztásig légmentesen zárható dobozban tároljuk.