Mediterrán ropogtatni való
Ropogós, mediterrán kréker olívaolajjal: teljes kiőrlésű liszt az alapja
Hozzávalók
- 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. só
- 1 tk. frissen őrölt fekete bors
- 1 tk. szárított rozmaring
- 1 tk. szárított kakukkfű
- fél tk. fokhagyma-granulátum (nem muszáj, lehet friss fokhagyma is)
- 0,6 dl olívaolaj
- 1,2 dl víz
- 5 dkg napraforgómag
- 5 dkg lenmag (nem muszáj)
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá az olívaolajat és a vizet. Alaposan dolgozzuk össze, hogy egy sűrű, de formázható masszát kapjunk. Ha nagyon tömör lenne, akkor adjunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet.
Osszuk két részre, és mindkét darabból formázzunk 2-3 cm vastag szabályos téglalapokat. Helyezzük őket egyenként lisztezett felületre, és nyújtsuk ki 40x20 cm-esre. Szórjuk meg napraforgó- és lenmaggal, majd egy éles késsel vagy pizzavágóval vágjunk belőlük tetszőleges méretű darabokat.
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük őket aranybarnára 25-30 perc alatt. (A sütési idő a tészta vastagságától függően változhat!)
Hagyjuk őket teljesen kihűlni, majd elfogyasztásig légmentesen zárható dobozban tároljuk.