Vegán citromos sütemény 2 féleképpen

Napérlelt citromból és kevés összetevőből készül.

Ez az aranysárga, citrusos szezonális sütemény megtestesíti a vidám nyári napsugarakat. Csodálatosan puha, kellemesen édes, és enyhén savanykás ízvilága van, így tökéletes társunkká válik a forró időszakban, és természetesen a pikpikezések alkalmával is. Ha ez nem lenne elég, különösen szaftos egy összetevőnek köszönhetően!

Hozzávalók:

  • 2 db citrom leve és héja
  • 250 g liszt
  • 100 g cukor
  • 2 tk sütőpor
  • 80 ml olaj
  • 150 ml víz
  • 100 g porcukor

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt alul-felül sütéses funkción, 180 fokon. 
  2. Mossuk le a citromokat forró vízzel, töröljük őket szárazra, reszeljük le a héjukat és csavarjuk ki a levüket. 
  3. A citromlé és a héj felét keverjük össze liszttel, cukorral, sütőporral, olajjal, ásványvízzel, hogy sima tészta legyen. 
  4. Tegyük egy kivajazott tepsibe. 
  5. Süssük a vegán citromos süteményt körülbelül 30 percig, majd vegyük ki a sütőből és kicsit szurkáljuk meg egy villával a tetejét. 
  6. Öntsük rá a forró, lyukas sütire a citromlé másik felét, és hagyjuk teljesen kihűlni. 
  7. A cukormázhoz keverjük össze a porcukrot a maradék citromhéjjal, és két evőkanál vízzel, majd kenjük meg vele a citromos süteményt. 

II. változat: görög édesség, a ravani

Hozzávalók:

  • 6 tojás helyette: 2 evőkanál lenmagpehely 6 evőkanál hideg vízbe áztatva
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 20 dkg liszt teljesőrlési is lehet
  • 20 dkg búzadara teljesőrlési is lehet
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat

A sziruphoz:

  • 3 dl víz
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 2 szem kardamom
  • 1 citrom
  • 2 evőkanál méz elhagyható, hogy vegán legyen

Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot és a vanília-kivonatot, és elektromos habverővel nagyon habosra és krémesre verjük, legalább 5-6 percig, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olvasztott vajat, és addig keverjük, míg teljesen felveszi a hab a vajat.

Egy másik tálba kimérjük a lisztet és a grízt, hozzáadjuk a sütőport, elkeverjük, a tojásos keverékhez adjuk, és egy spatulával összeforgatjuk. Kivajazott 25×30 centis tepsibe öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett kb. 40 perc alatt megsütjük.

Közben a sziruphoz a vizet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, a citrom vékonyan levágott héját, a kardamomokat és a fahéjat, 5 percig gyöngyözve főzzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a mézet és a citrom kifacsart levét, és hagyjuk langyosra hűlni.

A szirupból eltávolítjuk a citromhéjat, a kardamomot és a fahéjrudat, és a még forró grízes süteményre locsoljuk egyenletesen. Néhány helyen megböködhetjük hegyes késsel, hogy könnyebben fel tudja inni a szirupot a tészta. 

Hagyjuk kihűlni, majd kockára vágva tálaljuk, a tetejét megszórhatjuk ízlés szerint egy kis kókusszal és finomra vágott pisztáciával vagy mandulával.