Csoki kolbász

Eredeti recept

Hozzávalók:


Hozzávalók (egy rúd - 12-14 szelethez):

35 dkg keksz
25 dkg csokoládé
20 dkg vaj
15 dkg cukor
15 dkg vegyes aszalt gyümölcs (pl. fekete cseresznye, vörösáfonya, kandírozott narancs)
25 dkg olajos mag vegyesen (pl. mandula, pisztácia, dió)
0,5 dl whiskey
csipet só
1 tk fahéj
1 tk szegfűbors
porcukor a beleforgatáshoz
spárga a kötözéshez

Elkészítés:


Egy lábasban kis lángon felolvasztjuk a vajat, a csokoládét és a cukrot és alaposan összekeverjük az egészet. A magvagat egy robotgéppel, vagy egy éles késsel finoman, csak éppen hogy összezúzzuk és hozzáadjuk a csokis alapot. Ugyanezt tesszük az aszalt gyümölcsökkel, majd beletördeljük a kekszet. A viszkiben elkeverjük a fűszereket, ezt is hozzáadjuk, majd alaposan összekeverjük az egészet.

Ha kész van a keverék, pakoljuk át egy folpackra és kezdjünk el szalámit formázni belőle. Ügyeljünk rá, hogy a massza ne hűljön ki teljesen, illetve ha nem állna össze, adjunk még hozzá egy kevés folyadékot. Ha a folpackban az alap formázás megtörtént, helyezzük át az egészet az alufóliára és hengergessük tovább, egészen addíg, amíg szalámi alakot nem ölt. A végét tekerjük meg és tegyük a hűtőbe pár órára, vagy akár egy egész éjszakára.

Miután kicsomagoltuk, a megformázott csokiszalámit hempergessük porcukorba, majd kötözzük meg spárgával, így nyeri el a tökéletes szalámi külsőt. Hűtőben hetekig eláll.