Egyszerű vegán ötletek (parmezán, omlett, tej, palacsinta)
Hozzávalók
- 1/4 bögre (bögre= 2,3dl) natúr (nem sós, nem pörkölt) mandula – kesudióval is jó
- 1 evőkanál (gluténmentes) sörélesztőpehely
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál fokhagymapor
- 1/2 teáskanál hagymapor
Elkészítés
- 1.tegyük az összes összetevőt egy turmixgépbe, és szakaszosan működtetve (pulse funkción) kapcsoljuk ki-be, amíg zsemlemorzsára nem hasonlít a keverékünk
- 2.legyünk óvatosak, hogy ne daráljuk túl, mert magvajat csinálunk belőle
HOZZÁVALÓK:
- 150 g csicseriborsó liszt
- 1 kávés kanál kala namak (fekete) só
- 1 kávéskanál római kömény
- 2 kávéskanál kurkuma
- 1 evőkanál sörélesztőpehely
- 1 dl növényi tej
- kb 1 dl víz – de igény szerint kell adagolni, hogy megfelelő állaga legyen
- só, bors ízlés szerint
- olívaolaj
- 1 db kápia paprika
- 100 g barna csiperke
- Friss zöldfűszerek: petrezselyem, koriander
ELKÉSZÍTÉS:
- Egy serpenyőben kevés olajon megsütjük a felaprított gombát és a paprikát, majd kiszedjük, és félre tesszük.
- Egy keverőtálba beletesszük az omlett száraz hozzávalóit, majd a tejjel és vízzel alaposan elkeverjük. Palacsintatészta-állagot kell kapnunk.
- Ha szükséges, a serpenyőbe tegyünk még egy kevés olajat, majd ha már átmelegedett, mehet bele a tészta fele. Közepes hőmérsékleten süssük pár percig, amíg az alja már megszilárdul. Ekkor a mehetnek rá a sült zöldségek, amelyek a lágy tésztába kicsit beleragadnak, és ezután már fordíthatjuk is az omlettet.
- Készre sütjük a másik oldalát is, és friss fűszernövényekkel tálaljuk a csicseriomlettet.
Házi növényi tejek
nők lapja: növényi tejek
Palacsinta
1 érett banán
10 dkg zabpehely
3 dl víz
10 dkg liszt
só
A banánt, zabpelyhet és vizet összeturmixoljuk, majd teszünk bele lisztet is. Vízzel hígítjuk, amíg egy sűrűbb palacsinta tésztánk lesz. Forró serpenyőben, esetleg kicsi olajjal kisütjük mindkét oldalát. Jó teflonos sütő kell, illetve lapoccal alá kell nyúlni fordítás előtt.