Körtés mogyorós
Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortaformához:
4 db tojás
350 g szobahőmérsékletű vaj
200 g cukor
6 db körte
270 g liszt
1 zacskó sütőpor
200 g darált sótlan mogyoró vagy dió
100 g étcsokoládé
3 evőkanál sárgabarack lekvár (elhagyható)
2-3 evőkanál tejszín (elhagyható)
1. Előkészítünk egy 24 cm átmérőjű tortaformát, és sütőpapírral béleljük ki.
2. A körtét meghámozzuk és kis kockákra vágjuk, az étcsokit felaprítjuk, a mogyorót ledaráljuk.
3. A vajat elmorzsoljuk a sütőporral elkevert liszttel és a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a mogyorót, a körtedarabkák 2/3 részét és az apróra vágott étcsokit, és elkeverjük.
4. A masszát a tortaformába egyengetjük, a maradék körtét a tetejére szórjuk, kicsit belenyomkodjuk, majd sütőbe toljuk, és 40-50 percig sütjük. Tűpróbával teszteljük, hogy megsült-e.
5. A kész sütemény tetejére tűzhelyen a néhány perc alatt megfolyósított sárgabarack lekvárt csorgatunk, majd közvetlenül tálalás előtt tejszínnel locsoljuk meg.