Borscs – orosz céklaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g marhalábszár (leveshús)
- 500 g marhacsont
- 1 babérlevél
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g cékla
- 1 kis fej hagyma
- 200 g sárgarépa
- 100 g petrezselyemgyökér
- 300 g fehér káposzta
- 2+2 ek. olaj
- 1 ek. kristálycukor
- 2 ek. paradicsompüré
- 2 ek. citromlé
- 2 dl tejföl + 2 kk. a díszítéshez
- 2 ek. rizsliszt
- 5-6 szál snidling vagy 1-2 szál petrezselyem
1. A húst és a csontot megmossuk, 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadunk 1 babérlevelet, ízlés szerint sót, 6-8 szem borsot és a fokhagymát, majd lassú, gyöngyöző forralással puhára főzzük.
2. Közben a céklát gondosan megmossuk, meghámozzuk, vékony csíkokra szeljük. A hagymát és a répaféléket megtisztítjuk, a hagymát finomra, a répákat vékony hasábokra vágjuk. A káposztát apróra felkockázzuk.
3. 2 ek. forró olajban átforgatjuk a céklát, hozzáadjuk a cukrot, a paradicsompürét, néhány csepp citromlét és egy kevés sót. Fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. A maradék 2 ek. olajban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a répaféléket, 2-3 perc múlva a káposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében puhára pároljuk, végül levével együtt hozzákeverjük a párolt céklát.
4. Kivesszük a húst a levesből, apró kockákra/csíkokra vágjuk. A levest a zöldségekhez szűrjük. A tejfölt simára keverjük a rizsliszttel és 1 dl hideg vízzel, folyamatosan keverve a leveshez öntjük, jól összeforraljuk. Ezután beletesszük a húst, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk, tetejét megpöttyözzük tejföllel, és felaprózott snidlinggel/petrezselyemmel megszórva forrón tálaljuk. Külön csészében további tejfölt adhatunk mellé.
Tippek:
– Ha a húst előző nap megfőzzük, gyorsan elkészül a leves.
– Melegítve, sőt többször melegítve egyre finomabb lesz!