Borscs – orosz céklaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 300 g marhalábszár (leveshús)
  • 500 g marhacsont
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 g cékla
  • 1 kis fej hagyma
  • 200 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 300 g fehér káposzta
  • 2+2 ek. olaj
  • 1 ek. kristálycukor
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 2 ek. citromlé
  • 2 dl tejföl + 2 kk. a díszítéshez
  • 2 ek. rizsliszt
  • 5-6 szál snidling vagy 1-2 szál petrezselyem

     

    1. A húst és a csontot megmossuk, 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadunk 1 babérlevelet, ízlés szerint sót, 6-8 szem borsot és a fokhagymát, majd lassú, gyöngyöző forralással puhára főzzük.

    2. Közben a céklát gondosan megmossuk, meghámozzuk, vékony csíkokra szeljük. A hagymát és a répaféléket megtisztítjuk, a hagymát finomra, a répákat vékony hasábokra vágjuk. A káposztát apróra felkockázzuk.

    3. 2 ek. forró olajban átforgatjuk a céklát, hozzáadjuk a cukrot, a paradicsompürét, néhány csepp citromlét és egy kevés sót. Fedő alatt, saját levében puhára pároljuk. A maradék 2 ek. olajban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a répaféléket, 2-3 perc múlva a káposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, mérsékelt tűzön, saját levében puhára pároljuk, végül levével együtt hozzákeverjük a párolt céklát.

    4. Kivesszük a húst a levesből, apró kockákra/csíkokra vágjuk. A levest a zöldségekhez szűrjük. A tejfölt simára keverjük a rizsliszttel és 1 dl hideg vízzel, folyamatosan keverve a leveshez öntjük, jól összeforraljuk. Ezután beletesszük a húst, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk, tetejét megpöttyözzük tejföllel, és felaprózott snidlinggel/petrezselyemmel megszórva forrón tálaljuk. Külön csészében további tejfölt adhatunk mellé.

    Tippek:

    – Ha a húst előző nap megfőzzük, gyorsan elkészül a leves.
    – Melegítve, sőt többször melegítve egyre finomabb lesz!

Címkék: Főétel, Konyha