Cékla burger (vegán)
Finom lett az ebből készült "ham"burger. Jó az állaga is.Ennyiből kb 7 nagy cékla pogácsa lett, 7 hamburgerbe való, elég lehet 2 főre a fele is.
Hozzávalók
- 1 nagy vagy 2 közepes fej cékla lereszelve/késes aprítóban ledarálva – kb. 2 bögrényi lesz - csak 1 kisebb cékla elég
- 1 konzerv fehér bab lecsepegtetve, összetörve – nem péppé - más bab is jó, kb 200 g kell, ha csak fél adagot csinálok
- ¾ bögre (bögre=2,3dl) egész (gluténmentes) zabpehely - fele elég
- ½ bögre (gluténmentes) zsemlemorzsa - fele elég
- 1 nagy fej hagyma nagyon apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma lepasszírozva
- 1 evőkanál tahini - ezt kihagytam, kevés oliva olajat viszont raktam bele
- 1 teáskanál só
- 1/8 kiskanál bors, kurkuma, őrölt kömény
- 1 kiskanál kakukkfű
Elkészítés
- 1.egy nagy tálban keverjük össze a hozzávalókat, pihentessük 10 percig
- 2.formázzunk enyhén nedves kézzel hamburger pogácsákat belőle (ha nem szeretnénk, hogy befogja a kezünket, használjunk gumikesztyűt)
- 3.helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsire
- 4.előmelegített sütőben 180 fokon süssük őket 30-35 percig, félidőben fordítsuk meg őket)
- 5.már tehetjük is a hamburger zsömlénkbe vagy tálalhatjuk rizzsel is magában