Kombe (töltött kenyér)

Kombe

Olyan, mint egy nagyon finom töltött kenyér, ami ha kihűlt lapokra szét lehet szedni.

Ebbe a receptben a facebookba akadtam bele, sorra repültek a fotók elém. De nem csak magyar oldalakon, hanem számos külföldi blogon is olvasható. Hónapok óta szemeztünk vele, most én is elkészítettem. A töltelék mindenhol más, ez is olyan ki mit szeret, talál otthon a hűtőben. Olvastam olyan török blogot ahol ezt a receptet (ugyanez szóról szóra) nem 3, hanem 6 részre osztották, tették egymásra ugyanígy, annyi különbséggel kerek lappá nyújtotta és egy pizza sütőben sütötte meg hajtogatás nélkül. De a végeredmény ugyanez a szép leveles töltött kenyér lett. A töltelékkel érdemes variálni, nálunk legközelebb kap kukoricát és reszelt sajtot is. De el lehet készíteni az édes változatát is. Érdemes mert nagyon jó a tésztája.

Hozzávalók:

A tésztához: 60 dkg liszt (ez nekem 70 dkg lett, mert túl ragadós volt a tészta), 100 ml víz, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 350 ml tej, 1 kávéskanál só

A kenéshez:

10 dkg vaj, 5 evőkanál olaj,

A töltelék: Amit én tettem bele:

330 g tejföl, 1 kisebb fej lilahagyma, 5 dkg kolozsvári szalonna, 5 dkg házi kolbász, 10 dkg gépsonka, ( A 20 dkg felvágott mindenképpen kell bele, az már mindegy milyen arányban vagy mi kerül bele.)

Tetejére kenéshez:

1 db tojás

1 marék magkeverék

Elkészítés:

Langyos vízbe keverjük a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. 15-20 percre félretesszük, míg felfut.

Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt és a tejet, majd az egészet jól összegyúrjuk. Nekem felvett még 10 dkg lisztet a tészta (így én 70 dkg lisztet használtam hozzá), így is elég lágy tészta maradt.

A vajat megolvasszuk, hozzáadjuk az olajat összekeverjük és félretesszük.

A töltelék hozzávalóit mind apróra vágjuk 

és összekeverjük a tejföllel.

A tésztát 3 részre osztjuk. 

Lisztezett deszkán kinyújtjuk az első lapot, én 40*47 cm méretűre nyújtottam. 

Megkenjük a vaj-olaj keverék felével.

Kinyújtjuk a második lapot is, próbáljuk ugyanakkorára, mint az elsőt és a vajas lapra fektetjük.

Erre tesszük az összes tölteléket, szépen elkenjük rajta. 

Majd betakarjuk a 3. kinyújtott lappal,

 amit megkenünk a maradék vaj-olaj keverékkel.

Ezután jön a hajtogatás. A tészta egyik felét behajtjuk a közepéig, 

majd a másik oldalát is behajtjuk a közepéig,

 ami után fentről is behajtjuk szintén a közepéig 

és alulról is behajtjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy hogy alulra kerüljön a hajtott rész. 

Én 35*25 cm-es tepsibe tettem, amit elsőre kissé nagynak gondoltam, de mire megsült pont tökéletes méretű volt neki.

(Mivel igen lágy a tészta és tele van töltelékkel én egyszerűen rátettem a tepsim, és a deszkával együtt megfordítottam, így simán a tepsi közepén landolt.)

Egy éles késsel bevágjuk, lehet pizza vágó is, de ne vágjuk át. Sok helyen így van vágva, de láttam török oldalon ahol kockákra vágták.

1 órára meleg helyre tesszük kelni.

 Ha megkelt megkenjük a felvert tojással, 

és megszórjuk magkeverékkel, vagy csak simán szezámmaggal, lenmaggal, napraforgóval. (ki mivel szereti)

180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Ha gyorsan pirulna a teteje vagy tegyünk, rá egy alufóliát vagy csak tekerjük kicsit lejjebb a sütőnket. 



Olvass tovább: http://www.amiakonyhambolkikerul.hu/news/kombe/

Címkék: Főétel, Konyha