Répatorta Zé receptje szerint
Zé receptje. Igazán finom.
Hozzávalók (12 szeletes, 22 cm átmérőjű tortaforma)
A tésztához:
- 150 g vaj / margarin
- 200 g cukor vagy egyéb cukorhelyettesítő
- 30 g vaníliás cukor vagy vanília aroma
- 4 tojás
- 350 g nyers reszelt sárgarépa
- 50 g durvára vágott dió + a díszítéshez
- 50 g mazsola
- 100 ml növényi olaj
- 250 g liszt vagy teljes őrlésű liszt
- 1 csapott tk szódabikarbóna
- 2 púpozott tk sütőpor
- 1/2 tk só
- 1 tk őrölt fahéj
A krémhez:
- 100 g szobahőmérsékletű vaj
- 150g porcukor
- 400 g mascarpone
- 1 tk vaníliakivonat
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk és egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A diót durvára vágjuk, a répát megpucoljuk, lereszeljük és hozzáadjuk a mazsolával és az olajjal együtt a cukros vajas masszához, robotgéppel eldolgozzuk. Beleszitáljuk a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót, a fahéjat és jól eldolgozzuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180 fokon légkeveréses sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.Amíg hűl a tészta, addig elkészítjük a krémet. A szobahőmérsékletű vajhoz hozzáadjuk a porcukrot, robotgéppel kihabosítjuk, majd 3 adagban hozzáadjuk a mascarponét, a vaníliát és simára keverjük. A kisült tésztát félbe vágjuk, megtöltjük a krém felével, majd a másik felével körbevonjuk. Durvára vágott dióval és fahéj rúddal díszítjük.