Aleppói szappan
Új arányok alapján készítem el:
100 g babérolaj
450 g olivaolaj
65 g ricinusolaj
25 g méhviasz (Összesen 640 a zsírfázis)
140 g víz
100 g fagyasztott joghurt (Összes víz 240 g, ami 38 %-nak felel meg)
kb. 100 g só, őrölve
80 g NaOH (lúg)
Az SF 5 %, a víz 38 %, a só keményíti a szappant.
Szín: nagyon kicsi oliva olajban (max 10-10 g) rózsaszín agyagot, illetve külön orvosi szenet diszpergálok. Ezekre a kész szappanmasszából öntök egy keveset, majd jól elkeverem. A fő masszára, ha kell lucerna porral ráerősítek a zöld színére. A két külön színes masszát 2-2 pontban belecsurgatom a fő (bézs, vagy zöld) masszába. Keverek a fő masszán egy kört, majd az egészet üdítős dobozba öntöm. Remélem színes lesz.
Hozzávalók:
350 g babérolaj
350 g olivaolaj
70 g ricinusolaj
30 g méhviasz
164 g víz
100 g fagyasztott joghurt
kb. 100 g só, őrölve
102,5 g NaOH (lúg)
Illat: nincs, a babérolaj illata úgyis mindent elnyom
Szín: alapból zöld, de lucernaporral rá is erősítettem
Formába öntés után sütőbe tettem, hogy ne hüljenek ki. Jó ötlet volt, nem lett semmi baja a szappannak.
Virágos muffin formákba öntöttem ki, amik nagyon szépen fénylenek. A felét besóztam, kb. 100 g sót tettem bele. Továbbra is muffin formákat használtam, ezek nem lettek olyan szép fényesek. Jelenleg nagyon szépen száradnak egy letakart konyharuha alatt.