Csokis gesztenye torta
Hozzávalók:
- 80 g kókuszolaj
- 3 ek méz vagy valamilyen természetes édesítő
- 6 tojás, szétválasztva
- 1 cs. natúr gesztenyemassza (250 g)
- vaníliapaszta, vagy vaníliarúd kikapart magja
- 50 g jó minőségű min. 70%-os étcsoki (lereszelve kis lyukú reszelőn,
vagy késsel nagyon apró forgácsokra vágva)
Máz:
- 50 g jó minőségű min. 70%-os étcsoki
- 1 púpozott ek. holland "extra brut" kakaópor
- 150 ml kókusztej
- ízlés szerint 1 - 2 ek méz (akácméz)
Először elkészítjük a csokimázat, hogy jól le tudjuk hűteni, amíg
készül a tészta (praktikus tanács: vízfürdő, majd kb. fél óra
fagyasztó)
A csokit, a kakaóport és a kókusztejet összekeverjük egy főzőedényben,
és felforraljuk. Elvileg pár perc alatt kellő sűrűségű lesz, ekkor
levesszük a tűzről és mehet bele a méz. Jól lehűtjük.
Tészta elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt légkeverésen 170C fokra.
Kibéleljük a formánkat sütőpapírrral.
Az egyik keverőtálban a kókuszolajat a mézzel és a vaníliával
homogén állagúra keverjük. Ehhez egyenként hozzá keverjük a tojássárgájákat.
Ezután mehet bele a natúr gesztenyemassza, majd a lereszelt v.
forgácsokra vágott csoki. (mindent elektromos habverővel )
Félretesszük, és felverjük a másik tálban a tojásfehérjéket. A két masszát óvatosan összekeverjük (először a fehérjehab egyharmadával fellazítjuk a gesztenyés masszát, majd az egészet összeforgatjuk, hogy homogén tésztát kapjunk.)
Beletöltjük a sütőformánkba, majd kb. 25 perc alatt megsütjük.
Miután kihűlt a tészta is és a krém is teljesen lehűlt (kb olyan
állagú lesz, mint a nutella), egyenletesen rákenjük. Hűtőbe tesszük 1 éjszakára.