Cézár saláta

Hozzávalók 2 adaghoz:

  •  1 nagyobb fej római saláta belső levelei
  • 2-3 gerezd fokhagyma (az öntethez és a krutonhoz is)
  • 0,5 dl olívaolaj + a kruton pirításához
  • 1 db L-es tojás
  • 2 nagy szelet kenyér a krutonhoz
  • 4 db szardellafilé, lecsöpögtetve
  • Fél citrom leve
  • 1 evőkanál Worcester-szósz
  • Só, bors
  • Parmezán ízlés szerinti mennyiségben

Egy nagyobb gerezd megtisztított fokhagymát alaposan törjünk szét egy nagy tál alján. Ha szardellával készítjük a salátát, a fokhagyma mellett nyomkodjuk szét alaposan az olajtól lecsöpögtetett filét is. Ezután következik egy fél citrom leve, az olívaolaj, egy evőkanál Worcester-szósz, valamint só és frissen őrölt bors. Egyszerre ízletesebb és mutatósabb is, ha reszelés helyett parmezánforgácsokat szórunk a saláta tetejére.
Julia Child szerint Cardini a nyers tojássárgáját magára a salátalevelekre ütötte rá, majd egy fogóval alaposan összeforgatta őket. A bevett készítési mód szerint a tojást is az öntet többi összetevőjéhez adjuk, majd ebbe forgassuk bele a salátaleveleket.

Címkék: Főétel, Saláta, Konyha