Cézár saláta
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 1 nagyobb fej római saláta belső levelei
- 2-3 gerezd fokhagyma (az öntethez és a krutonhoz is)
- 0,5 dl olívaolaj + a kruton pirításához
- 1 db L-es tojás
- 2 nagy szelet kenyér a krutonhoz
- 4 db szardellafilé, lecsöpögtetve
- Fél citrom leve
- 1 evőkanál Worcester-szósz
- Só, bors
- Parmezán ízlés szerinti mennyiségben
Egy nagyobb gerezd megtisztított fokhagymát alaposan törjünk szét egy nagy tál alján. Ha szardellával készítjük a salátát, a fokhagyma mellett nyomkodjuk szét alaposan az olajtól lecsöpögtetett filét is. Ezután következik egy fél citrom leve, az olívaolaj, egy evőkanál Worcester-szósz, valamint só és frissen őrölt bors. Egyszerre ízletesebb és mutatósabb is, ha reszelés helyett parmezánforgácsokat szórunk a saláta tetejére.
Julia Child szerint Cardini a nyers tojássárgáját magára a salátalevelekre ütötte rá, majd egy fogóval alaposan összeforgatta őket. A bevett készítési mód szerint a tojást is az öntet többi összetevőjéhez adjuk, majd ebbe forgassuk bele a salátaleveleket.