Kagyló saganaki
Egyfajta recept. Finom volt, de nem pont ilyet ettünk Görögországban.
Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma kockázva, 4 gerezd fokhagyma reszelve, 15 dkg fetasajt, 2 ek olívaolaj, 70 dkg fekete kagyló hús, 1 nagy paradicsom és 1 paprika darabolva, 3 dl paradicsomlé, babérlevél.
A vöröshagymát megpároljuk az olívaolajon, majd hozzá adjuk a nagyobb darabokra vágott paradicsomot és paprikát. Megpároljuk és ekkor hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, kagylót, babérlevelet. Folyadék nem kell, a kagyló úgyis engedni fog.
A ragunkat fedő alatt pároljuk, amikor a kagylóhús megfőtt, kb 10 perc, levesszük a fedőt és hagyjuk, hogy majdnem az összes leve el tudjon főni. Amikor már majdnem minden lé elfőtt, kerül bele a paradicsomléé s forrás után a morzsolt feta. Egyszer összeforraljuk és melegen egy szelet kenyérrel tálaljuk. Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel díszíthetjük.
Egy másik recept, hasonló az előzőhöz, de ezt még nem próbáltam.
Ez is hasonló, de bonyolultabb.