Nem lehet abbahagyni csirke
hozzávalók / 6 adag
- 6 db csirkecomb
- 8 púpozott ek finomliszt
- 1 ek só (csapott)
- 1 tk fűszerpaprika (púpozott)
- 1 kk majoranna
- 1 kk bors
- 1 késhegynyi őrölt fűszerkömény
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 20 dkg füstölt sajt (reszelve)
- 500 g tejföl
- 4 ek olívaolaj
- 1 ek vaj (tepsi kikenéséhez)
elkészítés
- A csirke alkatrészeket megmossuk, megtisztítjuk. (Az eredeti recept egy egész csirkéből készíti ezt az ételt, de mi a combot szeretjük legjobban, ezért alsó és felső combokból készítem.)
- A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a sóval és a zúzott fokhagymával.
- Egy nagyobb tűzálló tálat, vagy tepsit kikenünk vajjal.
- A csirkéket egyenként megmártjuk a fűszeres lisztben, majd a kivajazott tálra fektetjük őket, szépen egymás mellé.
- A maradék fűszeres lisztet egyenletesen rájuk szórjuk. Jobb ötletnek tűnik, ha belekeverjük a tejfölbe, így nem marad csomóban a liszt.
- A megtisztított, megpucolt vöröshagymát egyenletesen rákarikázzuk a lisztes csirkére. Legyenek vékonyak a karikák, mert nem jó, ha nem sül át rendesen.
- Az egésznek a tetejére szépen rászórjuk a reszelt sajtot (én ma füstölt edámit használtam, eddig ezzel a legszuperebb).
- A tejfölt elkeverjük az olajjal. Érdemes tenni bele +fokhagymát és a maradék lisztes keveréket ide lehetne bele keverni. Meglocsoljuk vele a csirkét.
- A tálra alufóliát borítunk és előmelegített, forró sütőben (kb. 200°C-on, gázsütőn 4-es fokozat) 50 percig sütjük, majd levesszük róla a fóliát és további 20 percig pirítjuk. (Normál esetben. Az én sütőm tragédia, nem hajlandó rendesen sütni - ezért aztán nekem ugyanez 2 órán át tartott!!)