Vadas nyúl dödölével

Nagyon finom volt. Itt az eredeti recept.

Hozzávalók:

  • 3 pár nyúlcomb
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 egész fej fokhagyma
  • 2 szél répa
  • 1/2 doboz barna sör
  • 1,5 dl paradicsom sűrítmény
  • 10-15 dkg szalonna
  • 1/2 ek szárított kakukkfű
  • 1/2 ek lestyán
  • 1/2 el majoranna
  • 1 marék friss petrezselyem
  • só és bors
  • vaj

Elsőként felkockáztam a szalonnát, majd egy serpenyőben kisütöttem a szalonna zsírt, a megpirult pörcöket pedig félre tettem. A serpenyőben a zsíron a combokat szépen elősütöttem, törekedve arra, hogy szép aranybarna pörzsréteget kapjanak minden oldalukon. Amint elkészültem, a húsokat szintén félreraktam, a zsírt sem öntöttem ki.

A három fej vöröshagymát vékonyan felkarikáztam, a répákat szintén, a fokhagymákat pedig szintén feldarabolatm. A sütőt 200 C-ra állítottam be, majd a tepsit kikentem vajjal. A tepsi aljára pakoltam a hagymákat és a fokhagyma felét, majd rájuk tettem a combokat. A húsokat besóztam és meg is borsoztam, majd a combok közötti részt megpakoltam répával, fokhagymával és száraz fűszerekkel. Jöhetett még a sok, gyönyörűen elősütött szalonna kocka is, na meg a felaprózott petrezselyem zöld is, majd még ott volt a serpenyőben lévő zsír is, amit szintén ide öntöttem. Hiányzik még valami? Hát persze, a barna sör. Kb a sör felét a tepsi aljára öntöttem, majd mehetett az egész halom a sütőbe. Kicsivel több mint másfél órát volt benn a sütőben a hús és a zöldség, amit egyszer félúton át is forgattam.

Míg a zöldségek és húsok puhultak, addig elkészítettem a dödöllét. Néhány fej burgonyát meghámoztam, majd felkockáztam. Egy lábasba dobtam a burgonyákat, majd annyi vizet öntöttem rájuk, ami éppen ellepte őket. Ez fontos momentum, mert majd a főzővízzel együtt folytatjuk a dödöllék készítését - úgyhogy ez lényeges dolog. Természetesen sózzuk a vizet, majd puhulásig főzzük a krumplikat.

Ha már puhák, akkor a lángot takarékra vesszük, majd krumplinyomóval megdolgozzuk a burgonyákat. Elkezdjük lisztezni a kombót, közben pedig kavarunk. Annyi liszt kell, amennyit a cucc felvesz, s mindaddig dolgozzuk őkelmét, amíg a lábas falától el nem válik a massza. Ekkor két kanál segítségével kiszaggatjuk a dödölléket, majd zsiradékban aranybarnára sütjük őket. 

Amikor a húsok elkészültek, akkor kivesszük a sütőből, majd melegen tarjuk őket. A megpuhult zöldségeket kézi mixerrel vagy turmixszal mártássá varázsoljuk úgy, hogy paradicsom sűrítménnyel állítjuk be az állagot. (Kristóf és Gábor szerint nem kell a zöldségeket lepürésíteni, egészben hagyva finomabb.) Lepasszírozzuk a mártást, majd egy kis lábasban még összerottyantjuk őkelmét. Konyhai cumiba töltjük a mártást, és már tálalunk is. 

 

Címkék: Főétel, Konyha