Kakaós csiga

2 féle verzióban is készült.

1. Túrós sütőporos

Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg tehéntúró
25 dkg finomliszt
fél dl tej
5 evőkanál olaj
10 dkg porcukor
csipet só
fél csomag sütőpor (5 g)

Töltelék:
3 evőkanál olvasztott vaj vagy olaj
3 púpos evőkanál porcukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kb.4-5 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Olajjal megkenjük, a porcukros kakaót rászórjuk, elegyengetjük. A tésztát feltekerjük, 1,5-2 centis vastag szeletekre vágjuk, sütőpapíros tepsire tesszük. 180 fokon légkeveréssel 15-20 perc alatt megsül.
Forrón nagyon puhának tűnik, de nem nyers. 

2. Tejes sütőporos

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor (6 g)
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 100 g olaj
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • csipet só
  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • 5-8 dkg puha vaj vagy olaj a tészta kenéséhez
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2-3 evőkanál kakaópor

 

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A lisztet összekeverjük a sütőporral. Egy másik edényben a tejet a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk az olajat, a csipet sót, a vanília-kivonatot, a tojást végül a sütőporral elkevert lisztet, és összedolgozzuk. Szép, puha, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. 

A tésztát kb. fél cm vastag téglalappá kinyújtjuk, megkenjük a puha vajjal vagy olajjal, egyenletesen megszórjuk a porcukor és kakaópor keverékével, majd szorosan feltekerjük. Ujjnyi csigákat vágunk belőle éles késsel, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. Meglocsoljuk kb. 1 dl tejjel (eddig ezt nem csináltam és száraz lett, bár 20 percet sütöttem, az is sok.)

Betoljuk az előmelegített sütőbe, és 15 perc alatt készre sütjük. :)

Címkék: Konyha, Sütemény