Sütipecsétes keksz recept
Nem szabad sötőport vagy szódabikarbónát tenni bele!
Keksz recept sütipecséthez:
(Ebből a mennyiségből nekem 20 db szép nagy kekszem lett.)
A sütipecsétes keksz hozzávalói:
- 12,5 dkg vaj,
- 34 dkg liszt,
- 1 tojás,
- 18 dkg porcukor,
- csipet só,
- 1 evőkanál vanília aroma,
- 1 teáskanál fahéj,
- 2 evőkanál tej.
A sütipecsétes keksz elkészítése:
- A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzá adjuk a sót, a fahéjat, a vanília aromát és a tojást és simára keverjük.
- Végül a lisztet és a tejet adjuk hozzá és puha tésztát formálunk belőle.
- A tésztát folpackkal letakarva (hogy ki ne száradjon) legalább egy órára hűtőbe tesszük.
- A hűtőből kivéve a tésztát jól belisztezett gyúrólapon 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk.
- 7 cm-es kerek kiszúróval korongokat szaggatunk a tésztából.
- A sütipecsétet picit belisztezzük és erősen a tészta korongokba nyomjuk.
- 180ºC-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Akkor jó, ha egy kis aranybarna színt kap a teteje.
Tipp: Érdemes néhány nappal az ajándékozás előtt elkészíteni, mert frissen egy kicsit kemény, de 1-2 nap alatt visszagyengül.
Mézeskalács keksz készítése a linken
Sós keksz készítés:
35 dkg liszt, 15 dkg vaj összemorzsolva, majd beteszünk 1 teáskanál sót, 5 dkg reszelt sajtot, 1 tojást, 1-2 evőkanál joghurtot, vagy tejfölt. Összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk, belenyomjuk a pecsétet.
Szerintem a sajt miatt nem nagyon látszik a kisült sütiben a pecsét. De így is finom.
Ízesíthetjük sajt helyett fűszerrel, pl, rozmaringgal.
1. A legfontosabb, hogy milyen sütipecsétes keksz receptet használsz
A siker nagyban azon múlik, hogy milyen receptet használsz! Nehéz eligazodni az interneten keringő sokféle sütipecsétes keksz recept között. Van közte rengeteg, ami nem működik. Itt egy jól használható sütipecsét recept, ami megsütve is gyönyörűen megtartja a sütipecsét lenyomatát.
2. Tedd a tésztát a hűtőbe mielőtt megformáznád a sütipecsétes kekszet
A lágy tészta a kezünk melegétől még puhábbá, ragacsossá válik. Ezért érdemes az összegyúrt tésztát formázás előtt 1 órára hűtőszekrénybe tenni. Így a vaj kissé megdermed a tésztában és sokkal könnyebben tudsz majd vele dolgozni. Ne felejtsd el letakarni folpackkal a tésztát, mert ellenkező esetben kiszáradhat.
3. Dolgozz alaposan meglisztezett gyúrólapon
A jól használható sütipecsét receptek lágy tésztából készülnek ezért nagyon fontos, hogy alaposan belisztezd a gyúrólapot a tészta nyújtása előtt. Ha nem így teszel rá fog ragadni a lágy tészta és egy rémálom lesz vele dolgozni.
4. A kekszeket süti kiszúróval szaggasd ki pecsételés előtt
Akkor tudod a legszebb sütipecsétes kekszeket készíteni, ha először 7 cm-es pogácsa szaggatóval készítesz tészta korongokat és ebbe nyomod bele a sütipecsétet. Ha nincs süti kiszúród, akkor formázz egy kb. 7 cm átmérőjű hengert, ezt vágd 3-4 mm-es szeletekre. Ezekbe nyomhatod a sütipecsétet. Ezzel az eljárással, azonban nem lesz olyan szép kerek a keksz és a széle sem lesz szép sima.
5. Mártsd lisztbe a sütipecsétet használat előtt
Ha lisztbe mártod a sütipecsétet használat előtt, nem fog ráragadni a puha tészta, így sok bosszúságtól kíméled meg magad!