Pudingos keksz
Módosítás (még nem próbáltam):
Hozzávalók
- 100 g kókusz zsír (50) + margarin (50)
- 40 g eritrit, vagy xillit,
- 1 cs. bourbon vaníliás cukor (elmaradhat)
- csipet só
- 120 g liszt: teljes őrlésű 80 g + síma liszt 40 g
- 1 cs. (40 g) pudingpor, vagy kukorica keményítő + kakaópor, vagy vanília aroma, vagy esetleg ki lehetne próbálni valamilyen illatos gyűmölcsteát filterből
- Az elkészítés megegyezik a részletesen leírttal
Eredeti recept:
Hozzávalók
Vaníliáshoz::
- 100 g margarin
- 40 g porcukor,
- 1 cs. bourbon vaníliás cukor
- csipet só
- 120 g liszt
- 1 cs. (40 g) vaníliás pudingpor
Epreshez:
- 100 g margarin
- 40 g porcukor,
- csipet só
- 120 g liszt
- 1 cs. (40 g) epres pudingpor
Csokishoz:
- 100 g margarin
- 50 g porcukor,
- csipet só
- 110 g liszt
- 1 cs. (49 g) csokoládés pudingpor
Leírás
A három féle ízű keksz tésztáját, háromszor egymás után gyúrom össze.
- A vaníliással kezdem, majd az epres, végül pedig a kakaós tészta. Ugyanazt a tálat használom mindháromhoz, így csak egyszer kell mosogatni. Miután elkészítettem az első tésztát, beteszem pihenni a hűtőbe. Aztán készítem az epreset, majd az is megy a hűtőbe, végül pedig a csokisat.
- Formázásnál a vaníliással kezdek, addig a többi még pihen a hűtőben, majd az epres, utolsónak pedig a csokis kerül ki a hűtőből formázásra.
- Én dr. Oetker főzős pudingport használtam. 1-1 csomag pudingpor került a kekszekhez. Természetesen lehet másféle ízű pudinport is használni, ki milyet szeret, vagy milyen van otthon. Egy adagból 20 db keksz lesz. Formázásnál 20 db kb. 15 g-os kis golyókat formázunk.
- A fenti mennyiségből 20-20-20 db keksz lesz, összesen 3 tepsivel.
- Aki többet szeretne készíteni, duplázza vagy triplázza meg a fenti mennyiségeket.
Vaníliás tészta összeállítása:
- Gépi habverővel elkeverem a puha margarint a porcukorral, vaníliáscukorral, csipet sóval, majd hozzáadom a lisztet és a pudingport és puha tésztává gyúrom. Beteszem a hűtőbe pihenni.
- Ugyanígy járok el a másik két tésztával.
- Sütőt 180 fokra előmelegítem.
- Majd a vaníliás tésztát kiveszem a hűtőből, és 20 db kb. 15 g-os golyót formázok a tésztából.
- A golyókat sütőpapírral fedett tepsire teszem, majd egy likőrös pohár talpával enyhén lelapítom, azaz mintázom. (4 cm átmérőjű a pohár talpa)
Sütés:
- Majd 13-15 perc alatt, 180 fokos sütőben készre sütöm.
- Így járok el az epres és a csokis tésztával is.
- Sütésnél figyeljünk, nem szabad színesre sütni, mert akkor kiszárad a keksz.
- Amikor kihűltek a kekszek, mehetnek a dobozokba, üvegekbe, ki miben tárolja a finomságokat.
Megjegyzés
Akinek nincsen kéznél mintás talpú pohara, csak simán lapítsa el a golyókat a két tenyere között. Akinek van kedve és ideje, még villával nyomhat bele mintát, a neten láttam, az is nagyon mutatós megoldás.