Mézes puszedli torta
Lenyűgöző ötlet, meg is csináltam, ez alapján.
Egyből dupla adagot készítettem:
Hozzávalók
24 cm-es tortaformához:
- 32 dkg liszt (fele teljes örlésű)
- 2 tk szódabikarbóna
- 4 tk őrölt gyömbér
- 4 tk őrölt fahéj
- 1 tk szegfűszeg
- vagy az előző 3 helyett 2-3 evőkanál mézes kalács fűszer keverék
- 12 dkg cukor, lehet teljesen eritrit, vagy xillit
- 2 tojás
- 15 dkg méz
- 2 dl olaj, fele lehet kókuszzsír is
- 1,5 dl forró víz
máz:
- 15 dkg porcukor
- 4 ek. narancslé
- negyed narancs héj
- pici citromsav
- Érdemes figyelembe venni, hogy akkor nem csurog le a tortáról, ha elég sűrű, vagyis a cukor mennyisége biztos, ezt kell hígítani narancslével
Elkészítés
- A piskótához a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszereket, a cukrot, a kakaót, és a tojást egy nagy tálban összekeverjük. (Én a szokásos módon előbb felvertem a tojást a cukorral és ebbe tettem a fűszeres lisztet.)
- Ezután hozzáadjuk a mézet, az olajat, és a forró vizet és az egészet robotgéppel simára keverjük. (A végén tettem bele az összeolvasztott olajos mézet, tovább kevertem, majd a legvégén a forró vízzel felöntöttem, de vigyáztam, hogy ne legyen túl folyós.)
- Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 (a dupla adagot 40 perc alatt) perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is teljesen átsült-e, ha szükséges, pár percre tegyük még vissza.
- Rácsra tesszük, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
- Ekkor középen félbevágjuk, hogy két lapot kapjunk.
- A baracklekvárt kicsit meglangyosítjuk, hogy kenhető legyen és megkenjük vele az alsó lapot. Tettem bele aszalt szilvát. Finom lett, de a lekvár nem fogta össze a két lapot, így evés közben is szét esett.
- Óvatosan ráhelyezzük a másik lapot.
- A mázhoz a porcukorhoz adjuk a reszelt narancshéjat, és a 4 ek. narancslevet és simára keverjük. Pár percet hagyjuk állni, hogy a buborékok kimenjenek belőle.
- A torta közepére öntjük a mázat és óvatosan elsimítjuk minden irányba.
- Legalább 1 órát pihentetjük, hogy a máz megdermedjen.
- Tálalás előtt díszíthetjük mézespuszedlivel, szórócukorral, vagy bármi mással, ami épp a hangulatunkhoz illik.