Gluténmentes vegán répatorta

Jó kis répatorta receptet találtam.

Hozzávalók -9+ szelethez

A tésztához:

  • 25 dkg cukrozatlan almaszósz
  • 11 dkg kókuszvirág vagy barna cukor
  • 1 ek friss citromlé
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 1,3 dl növényi ital (kókusz, mandula, kesu stb.)
  • 30 dkg zabpehelyliszt
  • 5 dkg kukorica- vagy tápiókakeményítő
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • negyed tk 
  • 20 dkg reszelt répa
  • 6 dkg dió darabosra vágva

A bevonathoz:

  • 12 dkg nyers kesudió
  • 7,5 dkg kókuszjoghurt
  • 2 ek juharszirup
  • 1 ek friss citromlé
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet 

Elkészítés:

A kesudiót tegyük egy közepes tálba, és forrázzuk le. Legalább fél órát áztassuk.

Egy nagyobb tálban keverjük össze az almaszószt, a cukrot, a citromlevet, a vaníliát és a növényi italt, majd szitáljuk hozzá a lisztet, a kukoricakeményítőt, a sütőport, a szódabikarbónát, adjuk hozzá a fűszereket és a sót.

Egységesítsük a masszát, majd keverjük hozzá a reszelt répát és a diót is.

Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 30-35 percig, majd fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe.

Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A bevonathoz szűrjük le a kesudiót, az összes többi hozzávalóval együtt tegyük egy aprítógépbe, és pürésítsük krémes állagúvá. Kanalazzuk a kihűlt tortára, és minimum 2 órára tegyük hűtőbe, hogy a krém megdermedjen. Elfogyasztásig hűtőben tároljuk.