Gluténmentes vegán répatorta
Jó kis répatorta receptet találtam.
Hozzávalók -9+ szelethez
A tésztához:
- 25 dkg cukrozatlan almaszósz
- 11 dkg kókuszvirág vagy barna cukor
- 1 ek friss citromlé
- 1 ek vaníliakivonat
- 1,3 dl növényi ital (kókusz, mandula, kesu stb.)
- 30 dkg zabpehelyliszt
- 5 dkg kukorica- vagy tápiókakeményítő
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- negyed tk só
- 20 dkg reszelt répa
- 6 dkg dió darabosra vágva
A bevonathoz:
- 12 dkg nyers kesudió
- 7,5 dkg kókuszjoghurt
- 2 ek juharszirup
- 1 ek friss citromlé
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
Elkészítés:
A kesudiót tegyük egy közepes tálba, és forrázzuk le. Legalább fél órát áztassuk.
Egy nagyobb tálban keverjük össze az almaszószt, a cukrot, a citromlevet, a vaníliát és a növényi italt, majd szitáljuk hozzá a lisztet, a kukoricakeményítőt, a sütőport, a szódabikarbónát, adjuk hozzá a fűszereket és a sót.
Egységesítsük a masszát, majd keverjük hozzá a reszelt répát és a diót is.
Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 30-35 percig, majd fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe.
Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A bevonathoz szűrjük le a kesudiót, az összes többi hozzávalóval együtt tegyük egy aprítógépbe, és pürésítsük krémes állagúvá. Kanalazzuk a kihűlt tortára, és minimum 2 órára tegyük hűtőbe, hogy a krém megdermedjen. Elfogyasztásig hűtőben tároljuk.