Sürőtökös szirup kávéhoz

töksziruphoz:

  • 8 dkg cukor (kókuszcukor)
  • 1,3 dl juharszirup
  • 8 dkg főtt vagy sült sütőtök pürésítve
  • 1 tk fahéj
  • fél tk szerecsendió
  • negyed tk őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet tengeri só
  • fél tk vaníliakivonat

Lattéhoz:

  • 2 ek eszpresszó
  • 2,5 dl tej (növényi)
  • 3 tk sütőtökszirup
  • tálaláshoz tejszínhab (növényi)

Elkészítés:

Először is készítsük el a sütőtökszirupot. Ebből az adagból 3/4 bögrényi szirup jön ki, egy pohár lattéhoz pedig 3-4 teáskanálnyi kell, úgyhogy legalább 4 adag kávé készíthető a szirupból, hűtőben 2 hétig eláll.

A sziruphoz keverjük össze az összes alapanyagot egy kis lábasban, majd közepes lángon, 5-6 percig gyöngyözve főzzük, míg be nem sűrűsödik. Folyamatosan kevergessük. Ha kész és kihűlt, öntsük egy kis befőttesüvegbe, alaposan zárjuk le, tegyük a hűtőbe.

Főzzünk le egy erős eszpresszót. Öntsük a tejet egy kis lábosba, melegítsük fel, míg gyöngyözni nem kezd. Habosítsuk fel a tejet french press, vagy akár robotgép, vagy kézi habverő segítségével. 

Öntsük az eszpresszót egy nagyobb bögrébe, majd tegyük rá a felhabosított tejet. Adjuk hozzá a sütőtökszirupot, majd alaposan keverjük össze a hozzávalókat. Tejszínhabbal, fahéjjal megszórva tálaljuk. 

https://sobors.hu/receptek/pumpkin-spice-latte-recept/