Kedvenc receptjeim

2018.jan.12.
Írta: zsuzsien komment

Sebgyógyító krém

Saját összeállítás szerint:

Zsírfázis (25%)

5 % olivem (elég testes krémet eredményez)

1 % cetilalkohol

3 % szkvalén

5 % mandulaolaj

2 % körömvirágolaj

1 % ricinusolaj

2 % lanolin

Melegítés után a zsírfázishoz keverni:

1 % bisabolol

2 % kakaóvaj

3 % sheavaj

Vízfázis (71,5 %)

0,2 % xantan

5,7 % maradék glicerin: 6 % glicerin – 0,3 % az ázsiai gázló kivonat miatt

26,6% maradék víz: 28,6 % desztillált víz – 0,4 % az ázsiai gázló kivonat miatt – 1,6% a propolisz tinktúra miatt (így 2% alkohol tartalma lesz)

2 % allantoin (nem hőérzékeny, a melegítendő vízfázisban oldható, legutóbb a végén adtam hozzá és nem oldódott fel, lehet, hogy elég bele a fele is, akkor 1%-kal több víz kell bele)

5 % aloe vera koncentrátum

28 % olasz szalmagyopár víz

2 % propolisz tinktúra

2 % ázsiai gázló kivonat

Végső fázis 3,5 %

3 % panthenol

0,5 % tartósítószer

illóolaj nem kell, a szalmagyopár illata mindent elnyom

Utólag elég sok vizet képes volt még felvenni. A készítés után egy hónappal kiskanállal kevertem bele a vizet. Lehet hogy kevesebb emulgeátor kell bele? Ott kezdeném a csökkenést. 

 

Címkék: Test, Ápolás, Kence

Almás, diós kevert csokimázzal

Eredeti recept

Hozzávalók:

  • 1 db tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 30 dkg lé dús alma reszelve
  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg darált dió
  • 1 tk őrölt kávé(elmaradhat)
  • 1 csomag sütőpor

A mázhoz:

  • 10 dkg csokoládé
  • 3 dkg vaj

Elkészítés:

A tojást a cukrokkal és a reszelt almával kikeverjük.

A sütőport a liszttel, a kávéval és dióval összekeverjük, majd hozzá adjuk az előző masszához.

Fakanállal szépen hozzá forgatjuk.

20×30 cm-es tepsit szilikonos sütőpapírral béleljük,a tésztát bele öntjük,elsimítjuk.

200 fokra melegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.

A sütés vége felé alufóliával betakarjuk.

A kihűlt süteményt csokoládéval bevonjuk.

A vajat a csokoládéval mikróban felolvasztjuk,simára keverjük és bevonjuk vele a süteményt.

Dermedés után a süteményt kockákra szeljük

 

Címkék: Konyha, Sütemény

Sütőtökös brownie

Eredeti recept

Hozzávalók:

3 tojás
3 kanál liszt
3 kanál cukor
100 g étcsokoládé
100 g vaj
pici szódabikarbóna és sütőpor
350 g sütőtök

A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet a sütőport, szódabikarbónát és a sült tököt. Addig keverjük amíg egynemű masszát kapunk. Beleöntjük az olvasztott vajat, és az olvasztott csokoládét, elkeverjük ezekkel is. Szilikonnal bélelt tepsibe öntjük és 180 fokon tűpróbáig sütjük. Ez kb 30 perc.

 

Címkék: Konyha, Sütemény

Karácsony 2017

A törött kezem miatt ebből semmi sem lett.

 

Sütemény ötletek:

mézeskalács, mézespuszedli  (Zé receptjét csinálom inkább) - ez kész és finom lett

kókuszgolyó

szaloncukor (főleg a kókuszos)

püspök kenyér

ferrero keksz

 mandulás csoki, csokigolyók

Ünnepi menük:

December 24. Vasárnap

Ebéd: sajtleves, mákosguba torta

Elkészíteni másnapra a gesztenyés pite tésztáját

Vacsora: sült pisztráng / lazac, töltött csirkemell, krumplipüré, párolt zöldség, saláta

december 25. Hétfő Anyuéknál

A gesztenyés pitét reggel kell befejezni.

Ebéd: marhahús leves, gesztenyés pite, valamilyen húsos főétel: esetleg töltött csirke, göngyölt csirke, kuglófba rakott csirke ...

december 26. Kedd Katiéknál

Süteményt készítek: pandaszelet 

december 27. Szerda

 

december 28. Csütörtök

 

december 29. Péntek

 

december 30. Szombat

 

december 31. Vasárnap

Szilveszter. Vacsorára kell készülni. 

Valami ilyen? Sonkás hideg őzgerinc, sajtos rúd

január 1. Hétfő

 

Közös testápoló recept

Hozzávalók a saját recepthez:

A: 2 g alkannás olivaolaj olaj (saját)

A: 3 g csipkebogyó macerátum (olivaolajban) (saját)

A: 5 g mandulaolaj

A: 5 g kókuszvaj

A: 4 g emulsan

A: 1 g Cetilalkohol, és/vagy cetearyl alkohol

B: 73,5 g csipkebogyó aromavíz (saját) - még nincs kész

B: 1 g csipkebogyó kivonat (alkoholos) (saját)

B: 0,2 g xantan

B: 4 g glicerin

C: 1 g Rokonsal

C: 3 csepp tejsav

C: 0,3 g rózsa, jázmin illó

Hozzávalók az általános recepthez:

10% Olaj
5% Vaj
4% emulsan
1% Cetilalkohol, és/vagy cetearyl alkohol
74,5% Víz
0,2% Xantan
4% Glicerin
1% Tartósítószer
0,3% Illóolaj

Címkék: Test, Ápolás, Kence

Kávés arckrém

Kávés krém: (Saját módosítás)

I.Fázis 5g makadámia dió olaj

10g kókuszolaj

3g cetilalkohol (lehet, hogy itt meg lehetne próbálni Kósa Erika cetil + cetilsztearát-ját?)

3g pluromatte

II.Fázis 5g kakaóvaj

III.Fázis 62g kávé aromavíz

2g ázsiai gázló kivonat

3g glicerin

0,5g xantán (az 1g xantantól nagyon nyúlik a krém, szerintem csak felét kell beletenni)

IV.Fázis 1g kollagén

2g kávé olaj (macerátum)

20 csepp rokonsal

 

Kávés krém: (Daniné Szabó Margit)

I.Fázis 5g makadámia

10g kókuszolaj

3g cetilalkohol

4g plurocare

II.Fázis 5g kakaóvaj

III.Fázis 60g kávé aromavíz

5g kávékivonat

3g glicerin

1g xantán

IV.Fázis 1g kollagén

20 csepp rokonsal

Én a testesebb krémeket szeretem, aki a hígabbat elég kevesebb emulgeáló is

Címkék: Arc, Kence

Aleppói szappan

Új arányok alapján készítem el:

100 g babérolaj

450 g olivaolaj

65 g ricinusolaj

25 g méhviasz (Összesen 640 a zsírfázis)

140 g víz

100 g fagyasztott joghurt (Összes víz 240 g, ami 38 %-nak felel meg)

kb. 100 g só, őrölve

80 g NaOH (lúg)

Az SF 5 %, a víz 38 %, a só keményíti a szappant.

 Szín: nagyon kicsi oliva olajban (max 10-10 g) rózsaszín agyagot, illetve külön orvosi szenet diszpergálok. Ezekre a kész szappanmasszából öntök egy keveset, majd jól elkeverem. A fő masszára, ha kell lucerna porral ráerősítek a zöld színére. A két külön színes masszát 2-2 pontban belecsurgatom a fő (bézs, vagy zöld) masszába. Keverek a fő masszán egy kört, majd az egészet üdítős dobozba öntöm. Remélem színes lesz.

Hozzávalók:

350 g babérolaj

350 g olivaolaj

70 g ricinusolaj

30 g méhviasz

164 g víz

100 g fagyasztott joghurt

kb. 100 g só, őrölve

102,5 g NaOH (lúg)

Illat: nincs, a babérolaj illata úgyis mindent elnyom

Szín: alapból zöld, de lucernaporral rá is erősítettem

Formába öntés után sütőbe tettem, hogy ne hüljenek ki. Jó ötlet volt, nem lett semmi baja a szappannak.

Virágos muffin formákba öntöttem ki, amik nagyon szépen fénylenek. A felét besóztam, kb. 100 g sót tettem bele. Továbbra is muffin formákat használtam, ezek nem lettek olyan szép fényesek. Jelenleg nagyon szépen száradnak egy letakart konyharuha alatt.

Címkék: Test, Ápolás, Kence

Pandamaci szelet

Hozzávalók:
Kakaós tésztához (elég kevésnek tűnik, de megdagad sütés közben):

  • 6 tojás sárgája
  • 3 dl tejföl
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor

Kókuszos tésztához (akkor jó, ha sok és kemény a hab):

  • 15 dkg cukor
  • 6 tojásfehérje
  • 20 dkg kókuszreszelék

Krémhez (ez egy sűrűbb madártej):

  • 6 tojás sárgája (elég 4 tojás sárgája is)
  • 6 ek porcukor
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • rumaroma
  • 25 dkg vaj (elég 15 deka is)

Tetejére:

  • 10 dkg étcsoki
  • kevés tej /kb 1 dl/
  • 1 ek vaj

Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A kókuszos tésztához a tojásfehérjét keményre felverjük a cukorral, majd belekeverjük a kókuszreszeléket.
A kakaós tésztához a sárgáját felhabosítjuk a tejföllel, a cukorral, majd belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport.
Kettévesszük a kakaós masszát. Az egyik felét tepsibe simítjuk, majd arányos távolságra egy kanállal kókuszos tésztapöttyöket teszünk rá. A tetejét befedjük a maradék kakaós masszával úgy, hogy a hézagokat is kitöltse (mivel a kakaós tészta kisebb, mint a kókusz-hab, ez nem fog menni, de törekedjünk a hézagmentességre, de ha mégsem az, az sem baj), majd előmelegített sütőbe toljuk és 180 fokon tűpróbáig sütjük (kb 20 perc).
Ezalatt elkészítjük a krémet. A tojás sárgáját a porcukorral, a liszttel, a tejjel, a vaníliás cukorral csomómentesre keverjük, sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Ezután belekeverjük a margarint.
Amikor a tészta megsült, keresztben kettévágjuk, majd megkenjük a krém kétharmadával. Ráillesztjük a tészta másik felét, rákenjük a megmaradt krémet. A csokit a tejjel gőz fölött felolvasszuk simára és a végén beletesszük a vajat, kicsit hagyjuk hűlni, majd a kész sütire simítjuk.

Címkék: Konyha, Sütemény
süti beállítások módosítása