Bori babaváró bulijába
Kence a babának:
https://www.cosmio.hu/receptek/babaapolas/69-babapopsibalzsam
Egy csíkos szappan
Zenélő altató játék
Kence a babának:
https://www.cosmio.hu/receptek/babaapolas/69-babapopsibalzsam
Egy csíkos szappan
Zenélő altató játék
Saját módosítás:
350 g teljes őrlésű liszt
250 g barna cukor
2,5 dl olaj
4 tojás
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt fahéj
1 kanál vaníliás cukor
3 csésze reszelt sárgarépa (kis lyukon reszelt)
só
Először a mákos tölteléket készítjük el. A tejet felforraljuk a cukorral, hozzáadjuk a darált mákot, a fahéjat és a citromhéjat. Alaposan összekeverjük, levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni
A cukrot, az olajat és a tojásokat habosra keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával és a fűszerekkel elkevert lisztet, majd a répát, a vaníliakivonatot, elkeverjük benne a fejtett meggyet. Sütőpapírral bélelt nagy négyszögletes tepsibe töltjük, a mákot kanalanként a tészta tetejére pöttyözzük (mint a bociszeletnél a túrót). Végül 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
Az anyagok méréséhez 2,5 dl-es csészét használunk. A cukrot, az olajat és a tojásokat habosra keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával és a fűszerekkel elkevert lisztet, majd a répát, a diót, a durvára vágott csokit és a vaníliakivonatot. Sütőpapírral bélelt 25 x 25 centis formába töltjük, végül 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Kihűtjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Másik módszer szerint:
25 dkg durvára reszelt sárgarépa
12,5 dkg durvára vágott dió
12,5 dkg teljes őrlésű liszt
1 teáskanál szódabikarbóna (vagy sütőpor)
1 teáskanál fahéj
12,5 dkg cukor
2 db tojás
1,5 dl napraforgó olaj
Ha minden jól megy, itt lesznek: Edit mama, Tamás, Erika, Dani, Ági, Peti, Tomi, Anyu, Apu és mi hárman: ez 12 fő
Vasárnapi ebéd:
Leves: marhafarok leves grízgaluskával (szombaton főzi Anyu a levest, vasárnap délelőtt készítem én a grízgaluskát) kell 3 db tojás
Fő fogás:
esetleg borított csikecomb vagy valami más? gondoltam erre
Brassói (szombaton készíti Anyu a husit, vasárnap délelőtt sütöm hozzá a krumplit)
Sült csirke tepsiben (ízesítés? vasárnap délelőtt sütöm) ehhez köret: rizs (Anyu vasárnap délelőtt) és párolt birsalma (én vasárnap délelőtt)
Saláta: zöldlevelecske saláta (leveles saláta, uborka, körte, paradicsom, kesudió, gorgonzola sajt, mézes-mustáros öntet
Desszert: csokis keksz, brownie (szombaton én), koris.tejfölös (vasárnap én)
Esetleg kivis-tejfölös, szerdai kipróbálás után.
Leveles tészta pestoval, meg egy kis virslivel.
http://www.newstart.hu/recipe.php?id=10
25 dkg vöröslencse
240 g sürített paradicsompüré
1 db vöröshagyma
Füszerek tetszés szerint pl. őrölt kömény, római őrölt kömény, bazsalikom, kaukkfű, borsikafű, 1 gerezd fokhagyma, só.
1 teáskanál extraszűz oliva olaj
A vöröshagymát felkockázzuk a fazékba tesszük és kevés vizen megpároljuk. Hozzáadjuk a lencsét, még annyi vizet, hogy ellepje és puhára főzzük.
Ezután beleöntjük a paradicsompürét, a fokhagymát és a fűszereket. Ha szükséges még vizet is adunk hozzá és összeforraljuk.
Ha kész, hozzáadjuk az olajat. Nagyon finom, sűrű levest kapunk.
Szombaton jönnek: Ági, Jocó és Bálint
Ebéd: grill sütés zöldlevelecske salátával.
Saláta: szőlő, körte, madársaláta, uborka, mozarella golyó, paradicsom, vagy szárított paradicsom, sült csirkemell, lilahagyma
Mustáros-mézes saláta öntet
Vacsora: hamburger a Tomburgernél és a Bortéren borozás. Viszünk magunkkal sajtot: füstölt, friss-lilahagymás, gouda, pannonia, parmezán, vörös cseddar
Reggeli: melegszendvicskrém, sajt-felvágott, paprika, paradicsom, tea, müzli
Ebéd: ?????
Hozzávalók (6 személyre)
12 nagy csokor petrezselyem
1 csokor menta
2 nagy csomag újhagyma
1/2 kg paradicsom
10 dkg bulgur/kusz-kusz ízlés szerint
kb. 2 dl frissen facsart citromlé
kb. 2,5 dl extra szűz olívaolaj
kb. 1 ek só
1 tk frissen őrölt feketebors
A petrezselymet és a mentát apróra vágjuk. A paradicsomot a lehető legkisebb kockákra felvágjuk, az újhagymát egészen vékony karikákra szeleteljük. A bulgurt sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Egy salátástálba tesszük a bulgurt a petrezselyemmel, mentával, hagymával és a paradicsommal, összekeverjük. Sóval borssal ízesítjük, majd annyi citromlevet adunk hozzá, amitől kellemesen savanykás lesz. Ráöntjük az olívaolajat, közepesen lédús salátát kell kapnunk, mert amíg pihen még egy kevés levet ereszt majd a paradicsom és kissé összeesik a petrezselyem. 3-4 órán belül érdemes elfogyasztani.
Hozzávalók (rögtön dupla adaghoz):
25 dkg vaj (margarin)
25 dkg cukor
2 tojás
2 teáskanál vanília aroma
25 dkg zabpehely
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
30 dkg darabolt csoki
A vajat, cukrot és a tojást kikeverjük, beledolgozzuk a többi hozzávalót, a csokit a legvégén. Kis golyókat formázunk belőle, kisebbet a diónál, zsíros-ragacsos a tészta, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, vizes villával kicsit ellapítjuk. Hőlégkeveréses sütőben kb. 180 fokon 10-12 perc alatt világosra sütjük.
Az oldalon található italok nagy részének az elkészítéséhez valamilyen tinktúrára lesz szükséged.
Ha ilyen és ehhez hasonló kérdéseid vannak: Hogyan is kell elkészíteni ezeket? Mi a különbség a tinktúra és a kivonat között? Pontosan meddig kell állni hagyni? Hogyan kell szűrni?
Akkor ebben a posztban ezekre kapsz választ!
A különbség a következő:
A tinktúra egy koncentrált gyógynövény kivonat, amely alkoholban oldunk.
Ezzel ellentétben a kivonatok ecetben, glicerinben, az alkoholtól eltérő folyadékban oldunk.
Két módon készíthetünk tinktúrákat is:
Friss gyógynövényből
Szárított gyógynövényből
Alkohol típusok, százalékok:
40% – 50% minőségi vodka:
Átlagos a tinktúra készítésnél. A legjobb a szárított, illetve a kevesebb nedvtartalmú friss gyógynövényekhez.
65% – 70%: Minél nagyobb százalékú az alkohol, annál többet old ki a gyógynövényből.
Kifejezetten jó a több nedvességet tartalmazó gy.növényekhez, fűszeres gyökerekhez, magvakhoz, citromfűhöz stb.
85% – 95%:
Képes teljesen kiszárítani a növényt. Ezeket a tinktúrákat kizárólag cseppenként fogyasztjuk.
Esszenciális olajak és aromák elérésére használjuk, amelyek a növényből nehezebben szedhetőek ki.
Tárolás:
Száraz, napfénytől védett, hűvös helyen tároljuk a tinktúrákat. Heti szinten többször rázzuk fel őket, hogy jobban oldódjon.
Általánosságban 4-6-8 hétig tároljuk őket, de ez gyógynövény tinktúránként változó.
Szűrés:
Egy tál felett öntsük az üveg tartalmát egy tiszta vászonba, majd hagyjuk hogy kicsepegjen.
Ezek után csomagoljuk össze a vászonba a gyógynövény masszát és kezdjük el préselni, hogy a maradék nedvességtartalomhoz is hozzájussunk.
Ha ezzel készen vagyunk, töltsük át egy üvegcsébe és matricázzuk fel a nevével, elkészítési idejével és alkohol százalékával. Tartsuk hűvös, száraz helyen, s így több évig is eláll amit készítettünk.
A Bakonybéli tanfolyam után a magam kreálmánya:
Zsírok:
250 g Sheavaj
150 g Kakaóvaj
250 g Kókuszolaj
200 g Olivaolaj
100 g Ricinusolaj
50 g Avokádóolaj
Lúgoldás:
139 g NaOH
330 g desztillált víz
Illatosítás: 20 ml rózsa illatolaj
Színezés: 2 evőkanál rózsaszín agyag
Következő ötlet: ugyanilyen hozzávalókkal kék/piros csíkos szappan: a szalagfázisban kikevert alkannát vagy festőbuzérport kellene a szappanba tenni és keveset, de egyre többet, aztán a szappan forma aljába öntök egy csíkot, a maradékba keverek még festéket, aztán újabb csík, újabb festék keverés.
Jó lenne sószappant is készíteni, de ahhoz kell KOH is, hogy lágyabb legyen, az pedig nincs.
1. szappan: 2017. 07. 22. 20 ml rózsa illatolaj, 2 evőkanál rózsaszín agyag
2. szappan: 2017. 09. 02. 20 ml orgona illatolaj, 100 ml olivaolajban 2 g alkanna por (a második sorhoz a keverék 50%-át, majd a 30%-át, végül a maradékot tettem bele) szerintem kevés lesz a szappanban a szín
3. szappan: 2017. 09. 03. indiai citromfű, jázminolaj, citrom olyaj, boróka olaj (egy kevés mindből), az oldott lúgba tettem 2 teáskanál festőbuzér port (az összes olaj és vaj 650 g volt, vagyis 1 kilóba kell legalább 3 teáskanál). Az előző napi szappanból készítettem pár golyót, amit szénporral fedtem be. Így tettem bele a szappanmasszába, felvágás után derül ki, mi lett belőle.
4. szappan: 2017. 10. 15. aleppói szappan, fele sóval készült. Színezékként lucerna port tettem bele, hogy erősítsem a zöld színét.
5. szappan: 2017. 11. 03. csokis-kókuszos szappan. Kb olyan hozzávalókból készült, mint az alaprecept, de kevesebb ricinus volt itthon, illetve tettem bele joghurtot is. Mivel a joghurtot nem fagyasztottam le, ezért besárgult a lúg. Kétféle színűre készítettem: csokis - kakaóporral (sok lett) és csoki illat olajjal, az illat miatt ment bele 2 teáskanál kukoricakeményítő is; kókuszos - kókusz illattal, mely nem érződik a szappanban, ehhez tettem 2 teáskanál kukorica keményítőt, 1 teáskanál titándioxid, hogy világosabb legyen a szappan rész (nem látszik), végül a szalagfázisba külön tettem a 2 evőkanál kókuszreszeléket
Cosmio-s kencekeverős tanfolyamról
A: 16,4 g sárgabarackmag-olaj
2 g mentolkristály az olajban feloldva
3,3 g cetilalkohol
5,3 g lysolecitin
B: 8,2 g kakaóvaj
C: 52 g víz és/vagy párlat (pl. kamilla víz)
5,5 g glicerin
8 g vadgesztenyekivonat (víz-alkohol-glicerin)
D: 0,8 g solagum
E: 2 csepp tejsav
20 csepp rokonsal
15 csepp illóolaj
Elkészítés:
A, B, C, D-t külön-külön kimérjük. A és C-t összemelegítjük, amíg a mentol fel nem olvad. A-ba keverjük a kakaóvajat, illetve B-be a solagumot. Ezután a zsírba öntjük a vizet és kézi mixer dagasztókarral a legmagasabb fokozaton emulgeáljuk. Ha kézmelegre hült, belekeverjük az E összetevőit.
Nagyon jó!