Kedvenc receptjeim

2017.okt.24.
Írta: zsuzsien komment

Bori babaváró bulijába

Kence a babának:

https://www.cosmio.hu/receptek/babaapolas/69-babapopsibalzsam

Egy csíkos szappan

Zenélő altató játék

Címkék: Ápolás, Kence

Csokis-répás süti

Saját módosítás:

350 g teljes őrlésű liszt

250 g barna cukor

2,5 dl olaj

4 tojás

1 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál őrölt szerecsendió

1 teáskanál őrölt fahéj

1 kanál vaníliás cukor

3 csésze reszelt sárgarépa (kis lyukon reszelt)

 

 

Először a mákos tölteléket készítjük el. A tejet felforraljuk a cukorral, hozzáadjuk a darált mákot, a fahéjat és a citromhéjat. Alaposan összekeverjük, levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni

A cukrot, az olajat és a tojásokat habosra keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával és a fűszerekkel elkevert lisztet, majd a répát, a vaníliakivonatot, elkeverjük benne a fejtett meggyet. Sütőpapírral bélelt nagy négyszögletes tepsibe töltjük, a mákot kanalanként a tészta tetejére pöttyözzük (mint a bociszeletnél a túrót). Végül 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.

 

Hozzávalók:

a tésztához:
1 csésze teljes kiőrlésű liszt
1/2 csésze barna cukor
3/4 csésze olaj
2 tojás
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál vaníliakivonat
1/2 csésze étcsokoládé
1/2 csésze dió
1 és 1/2 csésze reszelt sárgarépa (kis lyukon reszelt)
 

Az anyagok méréséhez 2,5 dl-es csészét használunk. A cukrot, az olajat és a tojásokat habosra keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónával és a fűszerekkel elkevert lisztet, majd a répát, a diót, a durvára vágott csokit  és a vaníliakivonatot. Sütőpapírral bélelt 25 x 25 centis formába töltjük, végül 180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Kihűtjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

 

Másik módszer szerint:

25 dkg durvára reszelt sárgarépa

12,5 dkg durvára vágott dió

12,5 dkg teljes őrlésű liszt

1 teáskanál szódabikarbóna (vagy sütőpor)

1 teáskanál fahéj

12,5 dkg cukor

2 db tojás

1,5 dl napraforgó olaj

Címkék: Konyha, Sütemény

Tamásék 2017. 10. 08.

Ha minden jól megy, itt lesznek: Edit mama, Tamás, Erika, Dani, Ági, Peti, Tomi, Anyu, Apu és mi hárman: ez 12 fő

Vasárnapi ebéd:

Leves: marhafarok leves grízgaluskával (szombaton főzi Anyu a levest, vasárnap délelőtt készítem én a grízgaluskát) kell 3 db tojás

Fő fogás:

                         esetleg borított csikecomb vagy valami más? gondoltam erre

Brassói (szombaton készíti Anyu a husit, vasárnap délelőtt sütöm hozzá a krumplit)

Sült csirke tepsiben (ízesítés? vasárnap délelőtt sütöm) ehhez köret: rizs (Anyu vasárnap délelőtt) és párolt birsalma (én vasárnap délelőtt)

Saláta: zöldlevelecske saláta (leveles saláta, uborka, körte, paradicsom, kesudió, gorgonzola sajt, mézes-mustáros öntet

Desszert: csokis keksz, brownie (szombaton én), koris.tejfölös (vasárnap én)

Esetleg kivis-tejfölös, szerdai kipróbálás után.

Leveles tészta pestoval, meg egy kis virslivel.

Vöröslencse leves

http://www.newstart.hu/recipe.php?id=10

 

25 dkg vöröslencse
240 g sürített paradicsompüré
1 db vöröshagyma
Füszerek tetszés szerint pl. őrölt kömény, római őrölt kömény, bazsalikom, kaukkfű, borsikafű, 1 gerezd fokhagyma, só.
1 teáskanál extraszűz oliva olaj

A vöröshagymát felkockázzuk a fazékba tesszük és kevés vizen megpároljuk. Hozzáadjuk a lencsét, még annyi vizet, hogy ellepje és puhára főzzük.
Ezután beleöntjük a paradicsompürét, a fokhagymát és a fűszereket. Ha szükséges még vizet is adunk hozzá és összeforraljuk.
Ha kész, hozzáadjuk az olajat. Nagyon finom, sűrű levest kapunk.

Címkék: Főétel, Konyha

Jocóék 2017 szeptember 16-17.

Szombaton jönnek: Ági, Jocó és Bálint

Ebéd: grill sütés zöldlevelecske salátával.

Saláta: szőlő, körte, madársaláta, uborka, mozarella golyó, paradicsom, vagy szárított paradicsom, sült csirkemell, lilahagyma

Mustáros-mézes saláta öntet

Vacsora: hamburger a Tomburgernél és a Bortéren borozás. Viszünk magunkkal sajtot: füstölt, friss-lilahagymás, gouda, pannonia, parmezán, vörös cseddar

Reggeli: melegszendvicskrém, sajt-felvágott, paprika, paradicsom, tea, müzli

Ebéd: ?????

Tabulé saláta

Hozzávalók (6 személyre)

12 nagy csokor petrezselyem
1 csokor menta 
2 nagy csomag újhagyma
1/2 kg paradicsom
10 dkg bulgur/kusz-kusz ízlés szerint
kb. 2 dl frissen facsart citromlé
kb. 2,5 dl extra szűz olívaolaj
kb. 1 ek só
1 tk frissen őrölt feketebors

A petrezselymet és a mentát apróra vágjuk. A paradicsomot a lehető legkisebb kockákra felvágjuk, az újhagymát egészen vékony karikákra szeleteljük. A bulgurt sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Egy salátástálba tesszük a bulgurt a petrezselyemmel, mentával, hagymával és a paradicsommal, összekeverjük. Sóval borssal ízesítjük, majd annyi citromlevet adunk hozzá, amitől kellemesen savanykás lesz. Ráöntjük az olívaolajat, közepesen lédús salátát kell kapnunk, mert amíg pihen még egy kevés levet ereszt majd a paradicsom és kissé összeesik a petrezselyem. 3-4 órán belül érdemes elfogyasztani.

Címkék: Főétel, Saláta, Konyha

Csokis keksz

Hozzávalók (rögtön dupla adaghoz):

25 dkg vaj (margarin)

25 dkg cukor

2 tojás

2 teáskanál vanília aroma

25 dkg zabpehely

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

30 dkg darabolt csoki

A vajat, cukrot és a tojást kikeverjük, beledolgozzuk a többi hozzávalót, a csokit a legvégén. Kis golyókat formázunk belőle, kisebbet a diónál, zsíros-ragacsos a tészta, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, vizes villával kicsit ellapítjuk. Hőlégkeveréses sütőben kb. 180 fokon 10-12 perc alatt világosra sütjük.

Címkék: Konyha, Sütemény

Tinktúra készítés

Tinktúra

Az oldalon található italok nagy részének az elkészítéséhez valamilyen tinktúrára lesz szükséged.

Ha ilyen és ehhez hasonló kérdéseid vannak: Hogyan is kell elkészíteni ezeket? Mi a különbség a tinktúra és a kivonat között? Pontosan meddig kell állni hagyni? Hogyan kell szűrni?
Akkor ebben a posztban ezekre kapsz választ!

 

Minden tinktúra kivonat, de nem minden kivonat tinktúra.

 

A különbség a következő:
A tinktúra egy koncentrált gyógynövény kivonat, amely alkoholban oldunk.
Ezzel ellentétben a kivonatok ecetben, glicerinben, az alkoholtól eltérő folyadékban oldunk.

Két módon készíthetünk tinktúrákat is:

Friss gyógynövényből

  • Alaposan felvágott, összeaprított és megtisztított gyógynövényre lesz szükségünk
  • Töltsük a befőttesüveget 3/4-ig meg a gyógynövénnyel
  • Öntsük fel alkohollal úgy, hogy ellepje (alkoholról -> lejjebb)
  • Zárjuk le, ekkor az üveget el kell, hogy lepje a gyógynövény, de csak annyira, hogy rázható legyen

 Szárított gyógynövényből

  • Használjunk alaposan kiszárított és felaprított gyógynövényt
  • Az üveget a feléig, maximum 3/4-ig tegyük tele gyógynövénnyel
  • A ráöntött alkoholnak ebben az esetben is el kell lepnie a tartalmat

Alkohol típusok, százalékok:

40% – 50% minőségi vodka:
Átlagos a tinktúra készítésnél. A legjobb a szárított, illetve a kevesebb nedvtartalmú friss gyógynövényekhez.

65% – 70%: Minél nagyobb százalékú az alkohol, annál többet old ki a gyógynövényből.
Kifejezetten jó a több nedvességet tartalmazó gy.növényekhez, fűszeres gyökerekhez, magvakhoz, citromfűhöz stb.

85% – 95%:
Képes teljesen kiszárítani a növényt. Ezeket a tinktúrákat kizárólag cseppenként fogyasztjuk.
Esszenciális olajak és aromák elérésére használjuk, amelyek a növényből nehezebben szedhetőek ki.

Tárolás:

Száraz, napfénytől védett, hűvös helyen tároljuk a tinktúrákat. Heti szinten többször rázzuk fel őket, hogy jobban oldódjon.
Általánosságban 4-6-8 hétig tároljuk őket, de ez gyógynövény tinktúránként változó.

Szűrés:

Egy tál felett öntsük az üveg tartalmát egy tiszta vászonba, majd hagyjuk hogy kicsepegjen.
Ezek után csomagoljuk össze a vászonba a gyógynövény masszát és kezdjük el préselni, hogy a maradék nedvességtartalomhoz is hozzájussunk.
Ha ezzel készen vagyunk, töltsük át egy üvegcsébe és matricázzuk fel a nevével, elkészítési idejével és alkohol százalékával. Tartsuk hűvös, száraz helyen, s így több évig is eláll amit készítettünk.

Rózsás szappan

A Bakonybéli tanfolyam után a magam kreálmánya:

Zsírok:

250 g Sheavaj

150 g Kakaóvaj

250 g Kókuszolaj

200 g Olivaolaj

100 g Ricinusolaj

50 g Avokádóolaj

Lúgoldás:

139 g NaOH

330 g desztillált víz

Készítés leírása

Illatosítás: 20 ml rózsa illatolaj

Színezés: 2 evőkanál rózsaszín agyag

 

Következő ötlet: ugyanilyen hozzávalókkal kék/piros csíkos szappan: a szalagfázisban kikevert alkannát vagy festőbuzérport kellene a szappanba tenni és keveset, de egyre többet, aztán a szappan forma aljába öntök egy csíkot, a maradékba keverek még festéket, aztán újabb csík, újabb festék keverés.

Jó lenne sószappant is készíteni, de ahhoz kell KOH is, hogy lágyabb legyen, az pedig nincs.

1. szappan: 2017. 07. 22. 20 ml rózsa illatolaj, 2 evőkanál rózsaszín agyag

2. szappan: 2017. 09. 02. 20 ml orgona illatolaj, 100 ml olivaolajban 2 g alkanna por (a második sorhoz a keverék 50%-át, majd a 30%-át, végül a maradékot tettem bele) szerintem kevés lesz a szappanban a szín

3. szappan: 2017. 09. 03. indiai citromfű, jázminolaj, citrom olyaj, boróka olaj (egy kevés mindből), az oldott lúgba tettem 2 teáskanál festőbuzér port (az összes olaj és vaj 650 g volt, vagyis 1 kilóba kell legalább 3 teáskanál). Az előző napi szappanból készítettem pár golyót, amit szénporral fedtem be. Így tettem bele a szappanmasszába, felvágás után derül ki, mi lett belőle.

4. szappan: 2017. 10. 15. aleppói szappan, fele sóval készült. Színezékként lucerna port tettem bele, hogy erősítsem a zöld színét.

5. szappan: 2017. 11. 03. csokis-kókuszos szappan. Kb olyan hozzávalókból készült, mint az alaprecept, de kevesebb ricinus volt itthon, illetve tettem bele joghurtot is. Mivel a joghurtot nem fagyasztottam le, ezért besárgult a lúg. Kétféle színűre készítettem: csokis - kakaóporral (sok lett) és csoki illat olajjal, az illat miatt ment bele 2 teáskanál kukoricakeményítő is; kókuszos - kókusz illattal, mely nem érződik a szappanban, ehhez tettem 2 teáskanál kukorica keményítőt, 1 teáskanál titándioxid, hogy világosabb legyen a szappan rész (nem látszik), végül a szalagfázisba külön tettem a 2 evőkanál kókuszreszeléket

 

Címkék: Test, Ápolás, Kence

Vadgesztenyés testápoló a könnyebb lábért

Cosmio-s kencekeverős tanfolyamról

A: 16,4 g sárgabarackmag-olaj

2 g mentolkristály az olajban feloldva

3,3 g cetilalkohol

5,3 g lysolecitin

B: 8,2 g kakaóvaj

C: 52 g víz és/vagy párlat (pl. kamilla víz)

5,5 g glicerin

8 g vadgesztenyekivonat (víz-alkohol-glicerin)

D: 0,8 g solagum

E: 2 csepp tejsav

20 csepp rokonsal

15 csepp illóolaj

Elkészítés:

A, B, C, D-t külön-külön kimérjük. A és C-t összemelegítjük, amíg a mentol fel nem olvad. A-ba keverjük a kakaóvajat, illetve B-be a solagumot. Ezután a zsírba öntjük a vizet és kézi mixer dagasztókarral a legmagasabb fokozaton emulgeáljuk. Ha kézmelegre hült, belekeverjük az E összetevőit.

Nagyon jó!

Címkék: Test, Ápolás, Kence
süti beállítások módosítása