Házi vajkaramella
Nem készítettem, de nagyon ígéretesen egyszerűnek tűnik.
Nagyon egyszerű recept, kb 5 perc a kikavarás és 10 perc, míg kisül. Érdemes nem túl forró olajban sütni, mert a külseje hamar túl sötét lesz, amikor a belseje még nem biztos, hogy átsül.
25 dkg liszt
1 csipet só
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1 tojás sárgája
a sütéshez olaj, a szóráshoz porcukor
A száraz hozzávalókat összekeverjük, beletesszük a tojás sárgáját és a tejet. Sűrű nokedli tésztává keverjük.
Két kanál segítségével a közepesen forró olajba szaggatjuk, addig sütjük, amíg a közepe átsül, de kívül csak aranybarna. Papírtörlőn lecsepegtetjük az olajat. Porcukorral meghintve és lekvárral tálaljuk.
Hármunknak egy délutánra uzsonnának elég.
December 18.-tól Január 4.-ig leszek szabin. Mert itthon leszek előtte és utána is.
Karácsonyfa állítás és díszítés, sütemények sütése
Sütöttem: mézes puszedli, kakaós kuglóf, gyümölcs kenyér, kókuszgolyó , mini bejgli,
bolognai mártás, ánizsos keksz, diós-csokis kocka, gyümölcsös szelet, igaz a teteje csokikrémes lett
köret ötletek: tócsni, panelle (csicseriborsós mártogatós), zöldség felfújt, narancsos répa mártás
sütemény ötletek: kókuszos szaloncukor, datolyás golyók, ferrero keksz, kókuszos pöffeteg, diós-csokis kocka, mogyorókrém falatok, kistorta, sajtos rúd, ropi, kókuszos szaloncukor,
Menü:
ebéd ötletek: zöldséges, csirkemelles tészta, toszkán paradicsomleves, Anyutól töltött káposzta ebédre, esetleg egy jó hagyma leves előtte
december 18. p: hagyma leves, tejszínes tészta (kukorica / borsó, csirkemell, répa, fokhagyma)
december 19. szo:
december 20. v:
december 21. h:
december 22. k:
december 23. sze:
december 24. cs: sajtleves, mákos guba (torta),marha steak
december 25. p: Anyuéknál: sült kacsa
december 26. szo: Anyuékkal itthon: aszalt szilvával töltött csirkemell, csirke hát leves
december 27. v: maradék
december 28. h: borsó főzelék maradék husival
december 29. k: sült hal, hamburger
december 30. sze: grill csirke, saláta
december 31. cs: kínai csípős savanyú leves, este: virsli tésztában sütve
január 1. p: lencse főzelék
január 2. szo: lasagne
január 3. v: rozé kacsamell
január 4. h:
Utána kezdek csak dolgozni!
Eredeti recept
Hozzávalók (egy rúd - 12-14 szelethez):
35 dkg keksz
25 dkg csokoládé
20 dkg vaj
15 dkg cukor
15 dkg vegyes aszalt gyümölcs (pl. fekete cseresznye, vörösáfonya, kandírozott narancs)
25 dkg olajos mag vegyesen (pl. mandula, pisztácia, dió)
0,5 dl whiskey
csipet só
1 tk fahéj
1 tk szegfűbors
porcukor a beleforgatáshoz
spárga a kötözéshez
Egy lábasban kis lángon felolvasztjuk a vajat, a csokoládét és a cukrot és alaposan összekeverjük az egészet. A magvagat egy robotgéppel, vagy egy éles késsel finoman, csak éppen hogy összezúzzuk és hozzáadjuk a csokis alapot. Ugyanezt tesszük az aszalt gyümölcsökkel, majd beletördeljük a kekszet. A viszkiben elkeverjük a fűszereket, ezt is hozzáadjuk, majd alaposan összekeverjük az egészet.
Ha kész van a keverék, pakoljuk át egy folpackra és kezdjünk el szalámit formázni belőle. Ügyeljünk rá, hogy a massza ne hűljön ki teljesen, illetve ha nem állna össze, adjunk még hozzá egy kevés folyadékot. Ha a folpackban az alap formázás megtörtént, helyezzük át az egészet az alufóliára és hengergessük tovább, egészen addíg, amíg szalámi alakot nem ölt. A végét tekerjük meg és tegyük a hűtőbe pár órára, vagy akár egy egész éjszakára.
Miután kicsomagoltuk, a megformázott csokiszalámit hempergessük porcukorba, majd kötözzük meg spárgával, így nyeri el a tökéletes szalámi külsőt. Hűtőben hetekig eláll.
Eredeti recept.
Ennek változatát készítettem már. Itt főleg a feldolgozás van leírva.
Eredeti recept.
Még nem készítettem, de nagyon ígéretesnek tűnik.
Nem szabad sötőport vagy szódabikarbónát tenni bele!
(Ebből a mennyiségből nekem 20 db szép nagy kekszem lett.)
Tipp: Érdemes néhány nappal az ajándékozás előtt elkészíteni, mert frissen egy kicsit kemény, de 1-2 nap alatt visszagyengül.
Mézeskalács keksz készítése a linken
Sós keksz készítés:
35 dkg liszt, 15 dkg vaj összemorzsolva, majd beteszünk 1 teáskanál sót, 5 dkg reszelt sajtot, 1 tojást, 1-2 evőkanál joghurtot, vagy tejfölt. Összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk, belenyomjuk a pecsétet.
Szerintem a sajt miatt nem nagyon látszik a kisült sütiben a pecsét. De így is finom.
Ízesíthetjük sajt helyett fűszerrel, pl, rozmaringgal.
A siker nagyban azon múlik, hogy milyen receptet használsz! Nehéz eligazodni az interneten keringő sokféle sütipecsétes keksz recept között. Van közte rengeteg, ami nem működik. Itt egy jól használható sütipecsét recept, ami megsütve is gyönyörűen megtartja a sütipecsét lenyomatát.
A lágy tészta a kezünk melegétől még puhábbá, ragacsossá válik. Ezért érdemes az összegyúrt tésztát formázás előtt 1 órára hűtőszekrénybe tenni. Így a vaj kissé megdermed a tésztában és sokkal könnyebben tudsz majd vele dolgozni. Ne felejtsd el letakarni folpackkal a tésztát, mert ellenkező esetben kiszáradhat.
A jól használható sütipecsét receptek lágy tésztából készülnek ezért nagyon fontos, hogy alaposan belisztezd a gyúrólapot a tészta nyújtása előtt. Ha nem így teszel rá fog ragadni a lágy tészta és egy rémálom lesz vele dolgozni.
Akkor tudod a legszebb sütipecsétes kekszeket készíteni, ha először 7 cm-es pogácsa szaggatóval készítesz tészta korongokat és ebbe nyomod bele a sütipecsétet. Ha nincs süti kiszúród, akkor formázz egy kb. 7 cm átmérőjű hengert, ezt vágd 3-4 mm-es szeletekre. Ezekbe nyomhatod a sütipecsétet. Ezzel az eljárással, azonban nem lesz olyan szép kerek a keksz és a széle sem lesz szép sima.
Ha lisztbe mártod a sütipecsétet használat előtt, nem fog ráragadni a puha tészta, így sok bosszúságtól kíméled meg magad!
Sikerült egy jó receptet találni, amiből kihoztam egy finomat.
Hozzávalók:
Egy nagyobb tálban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a kristálycukrot, a tojásokat, valamint a sót. Robotgéppel jól összekeverjük, majd belereszeljük a citrom héját és bele is facsarjuk a levét. Közben a sütőport elkeverjük a liszttel és hozzáadjuk a masszához. Utoljára kerül bele a tej, ezek után az egészet simára keverjük.
Muffin formákba papírt helyezzünk, megtöltjük a masszával és előmelegített sütőben kb. 20 percig légkeveréssel 180 C fokon zsemleszínűre sütjük.