Kedvenc receptjeim

2021.sze.17.
Írta: zsuzsien

Jocóék 2021. 09. 11-12.

Hárman jöttek Bálinttal.

Szombat ebéd: minesztrone leves és grill husi, illetve pálcikás nyársak (csirkemell, cukkini, hagyma szelet, paprika)

Délután / este benn voltunk a belvárosban, elvittük őket a Malátába, de csak mi söröztünk Gáborral.

Vacsora: hideg, felvágott, sajt, csicseriborsó krém, kenyér

Vasárnap ebéd: minesztrone leves és rozmaringos, gombás csirkecombok rizzsel

Sütemény: egy adag kakaós csiga 

Nyári gyümölcsös kuglóf

Kuglóf nyári gyümölcsökkel

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg gyümölcs
  • 15 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet 
  • lekvár
Recept idők
 

Elkészítés:

A puha, szobahőmérsékletű vajat keverd ki jól a kétféle cukorral. Add hozzá a tejfölt, majd egyesével a tojásokat. A lisztet szitáld át, vegyítsd a sütőporral és a sóval, majd forgasd a vajas keverékhez. Dolgozd simára a tésztát, és szórd bele a megmosott, lecsepegtetett gyümölcsöt. Ha szeretnél, lekvárt is kanalazhatsz hozzá.

Egyengesd a tésztát vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe, és told előmelegített sütőbe. Süsd meg 160 fokon körülbelül 50-60 perc alatt. Mielőtt kiveszed, ellenőrizd tűpróbával. Szúrj a tésztába egy hústűt vagy kést. Amennyiben üresen húzd ki, biztosan átsült. Ha ragad rá massza, süsd tovább. Hagyd a formában kihűlni. 

Címkék: Konyha, Sütemény

Tamásék 2021. 08. 22.

Csak ketten jönnek Erikával, Anyuék sem jönnek el ebédre.

Tejszínes őszibarack krém leves

Rozé kacsamell

Tabulé saláta

Tészta nélkül a tészta feltéte: gomba, spenót, cukkini, tejszínes mártásban

Joghurtos gyümölcs torta

Borsmenta szörp

Teljes volt a csőd: kiderült, hogy Erika szinte semmit sem ehet. Szóval inzulin rezisztencia, glutén érzékenység és laktóz intolerancia. Ezekből csak a kacsamellet ette, de ilyet csinált pont a múlt hét végén :-(.

Citromos sült csirke

Eredetileg Stahl recept, de finom, mivel már másodszor kérik tőlem, így inkább felvezetem ide is.

http://stahl.hu/foetelek/sult-citromos-csirke

HOZZÁVALÓK

  • 4 fél csirkemellfilé
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 3 evőkanál olaj
  • 4 kezeletlen citrom, vékony szeletekre vágva
  • 2 dl tejszín
  • 5 ág friss kakukkfű
  • só és frissen őrölt bors
  • A TÁLALÁSHOZ:

  • friss petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS

1

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Egy tálba szórjuk a lisztet, alaposan megborsozzuk, majd megforgatjuk benne a csirkemellfiléket. Félretesszük.

2

Egy nagy méretű, sütőben is használható serpenyőben megmelegítünk 2 evőkanál olajat. Több adagra osztva 1 rétegben belehelyezzük a citromszeleteket, és addig pirítjuk, amíg kis színt kapnak. Megfordítjuk, és a másik oldalukon is lepirítjuk őket. Egy tálra szedjük, és félretesszük.

3

A serpenyőben felforrósítjuk a maradék 1 evőkanál olajat, és a belisztezett csirkemelleket óvatosan beleengedjük. Mindkét oldalukon kb. 4 percet sütjük, amíg színt kapnak. A csirkemellek közé pakoljuk a pirított citromszeleteket, meglocsoljuk a tejszínnel, és hozzáadjuk a kakukkfűágakat is.

4

Lefedve az előmelegített sütőbe tesszük, és 10–15 perc alatt készre sütjük. Apróra vágott friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

MEGJEGYZÉS

4 adag lesz belőle.

Címkék: Főétel, Konyha

Paradicsomos padlizsán csirkemellel

Saját kreáció. Ízlett mindenkinek!

Hozzávalók:

-padlizsán + olivaolajban ki kell sütni puhára

-csirkemell + sütéshez olivaolaj, só, bors, méz

-paradicsom lé + hagyma, fokhagyma, só, bazsalikom + a hús sütéséből a maradék mézes olaj (ha van friss paradicsom, inkább azzal érdemes rétegezni a padlizsánt)

-mozarella sajt

Elkészítés:

A padlizsánt felszeljük, besózzuk, kicsit állni hagyjuk. Utána olivaolajon kisütjük, puha legyen, de nem fekete.

A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, olivaolajon kisütjük. Mézet csorgatunk rá, hogy fényesebb legyen a külseje (nem kell sok).

A csirkemell megmaradt mézes olajára tesszük a kockára vágott vöröshagymát, pároljuk. Felöntjük paradicsomlével. Fűszerként teszünk bele fokhagymát, sót, bazsalikomot.

A tepsi aljára tesszük a sült husit, arra kerül a sült padlizsán, erre a paradicsom lét öntjük, a tetejére mozarella sajtot karikázunk. Negyedórát sütjük, a végén rápirítjuk a sajtot kb 5 perc alatt.

 

 

Címkék: Főétel, Konyha

Egyszerű fánk

Nagyon egyszerű recept, kb 5 perc a kikavarás és 10 perc, míg kisül. Érdemes nem túl forró olajban sütni, mert a külseje hamar túl sötét lesz, amikor a belseje még nem biztos, hogy átsül.

Hozzávalók:

25 dkg liszt

1 csipet só

1 kávéskanál szódabikarbóna

1 evőkanál cukor

1 evőkanál vaníliás cukor

1 tojás sárgája

a sütéshez olaj, a szóráshoz porcukor

A száraz hozzávalókat összekeverjük, beletesszük a tojás sárgáját és a tejet. Sűrű nokedli tésztává keverjük.

Két kanál segítségével a közepesen forró olajba szaggatjuk, addig sütjük, amíg a közepe átsül, de kívül csak aranybarna. Papírtörlőn lecsepegtetjük az olajat. Porcukorral meghintve és lekvárral tálaljuk.

Hármunknak egy délutánra uzsonnának elég.

Címkék: Konyha, Sütemény

Karácsony 2020.

December 18.-tól Január 4.-ig leszek szabin. Mert itthon leszek előtte és utána is.

Karácsonyfa állítás és díszítés, sütemények sütése

Sütöttem:  mézes puszedli,  kakaós kuglóf,  gyümölcs kenyér,  kókuszgolyó , mini bejgli, 

bolognai mártás, ánizsos keksz, diós-csokis kocka, gyümölcsös szelet, igaz a teteje csokikrémes lett

köret ötletek: tócsni, panelle (csicseriborsós mártogatós), zöldség felfújt, narancsos répa mártás

sütemény ötletek: kókuszos szaloncukor, datolyás golyók, ferrero keksz, kókuszos pöffeteg, diós-csokis kocka, mogyorókrém falatok, kistorta, sajtos rúd, ropi,  kókuszos szaloncukor,

Menü:

ebéd ötletek: zöldséges, csirkemelles tészta, toszkán paradicsomleves, Anyutól töltött káposzta ebédre, esetleg egy jó hagyma leves előtte

december 18. p: hagyma leves, tejszínes tészta (kukorica / borsó, csirkemell, répa, fokhagyma)

december 19. szo:

december 20. v:

december 21. h:

december 22. k:

december 23. sze:

december 24. cs: sajtleves, mákos guba (torta),marha steak

december 25. p: Anyuéknál: sült kacsa

december 26. szo: Anyuékkal itthon: aszalt szilvával töltött csirkemell, csirke hát leves

december 27. v: maradék

december 28. h: borsó főzelék maradék husival

december 29. k: sült hal, hamburger

december 30. sze: grill csirke, saláta

december 31. cs: kínai csípős savanyú leves, este: virsli tésztában sütve

január 1. p: lencse főzelék

január 2. szo: lasagne

január 3. v: rozé kacsamell

január 4. h:

Utána kezdek csak dolgozni!

Csoki kolbász

Eredeti recept

Hozzávalók:


Hozzávalók (egy rúd - 12-14 szelethez):

35 dkg keksz
25 dkg csokoládé
20 dkg vaj
15 dkg cukor
15 dkg vegyes aszalt gyümölcs (pl. fekete cseresznye, vörösáfonya, kandírozott narancs)
25 dkg olajos mag vegyesen (pl. mandula, pisztácia, dió)
0,5 dl whiskey
csipet só
1 tk fahéj
1 tk szegfűbors
porcukor a beleforgatáshoz
spárga a kötözéshez

Elkészítés:


Egy lábasban kis lángon felolvasztjuk a vajat, a csokoládét és a cukrot és alaposan összekeverjük az egészet. A magvagat egy robotgéppel, vagy egy éles késsel finoman, csak éppen hogy összezúzzuk és hozzáadjuk a csokis alapot. Ugyanezt tesszük az aszalt gyümölcsökkel, majd beletördeljük a kekszet. A viszkiben elkeverjük a fűszereket, ezt is hozzáadjuk, majd alaposan összekeverjük az egészet.

Ha kész van a keverék, pakoljuk át egy folpackra és kezdjünk el szalámit formázni belőle. Ügyeljünk rá, hogy a massza ne hűljön ki teljesen, illetve ha nem állna össze, adjunk még hozzá egy kevés folyadékot. Ha a folpackban az alap formázás megtörtént, helyezzük át az egészet az alufóliára és hengergessük tovább, egészen addíg, amíg szalámi alakot nem ölt. A végét tekerjük meg és tegyük a hűtőbe pár órára, vagy akár egy egész éjszakára.

Miután kicsomagoltuk, a megformázott csokiszalámit hempergessük porcukorba, majd kötözzük meg spárgával, így nyeri el a tökéletes szalámi külsőt. Hűtőben hetekig eláll.

süti beállítások módosítása