Kedvenc receptjeim

2025.júl.12.
Írta: zsuzsien komment

telefonon eltárolt cikkek

Banánkenyér

mediterrán kréker - ez tényleg finom és ropogós

házi levendula szörp

 Könyv: Powerless 2. rész

Csokis-céklás kuglóf

 török tea

gluténmentes palacsinta - tényleg működik

 avokádókrém

 tej és tojásmentes krumplis pogácsa

vegán répatorta

 

 

Mézes-lime-os lazacfilé

Finom lett, érdemes még elkészíteni.

Hozzávalók:
2 darab lazacfilé
1 ek vaj (olvasztva)
2 gerezd fokhagyma (összenyomva)
4 ek méz
2 darab lime
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
ízlés szerint petrezselyem
Előkészítési idő: 12 perc
Elkészítési idő: 25 perc
Elkészítés:
Béleljük ki a tepsit fóliával, kenjünk el rajta 1 evőkanál vajat, helyezzük rá a lazacot. Mindkét oldalát ízlés szerint szórjuk meg sóval és borssal. Az egyik lime-ot vágjuk szeletekre, tegyük a limeszeleteket a lazac alá.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Keverjük össze a másik lime kifacsart levét, a mézet és a fokhagymát, öntsük a lazacra. Emeljük fel a fólia széleit, hogy ne folyjon le a szósz. Sütés közben figyeljük, nehogy kiszáradjon, nagyjából 20-25 perc alatt készül el. Ízlés szerint szórjunk rá petrezselymet.

Igazi bejgli

Van jó pár ötlet, hogy mivel lehet repedés mentes bejglit készíteni. Vagy sikerül, vagy nem.

Bejgli

A tésztához:

  • 450 gramm liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 120 gramm vaj
  • 60 gramm zsír
  • 50 gramm porcukor
  • 3 gramm porélesztő
  • 2 darab tojás sárgája
  • 100 gramm tejföl

A máktöltelékhez:

  • 400 gramm mák (lehetőleg frissen darált!)
  • 250 gramm cukor
  • 2 deciliter víz
  • 2 evőkanál citromhéj (1 db bio citromból)
  • a kenéshez egy tojás, szétválasztva

Először a tölteléket készítem el, lehetőleg előző nap. A vízből és a cukorból a belereszelt citromhéjjal együtt szirupot főzök, azaz addig forralom őket, míg teljesen fel nem oldódik a cukor. A mákot kávédarálóban darálom le. A szirupba keverem a mákot, és hagyom teljesen hidegre hűlni. (Diótölteléket ugyanígy csinálok, de inkább lekvárral keverem el szirup helyett.)

 

A tésztához előbb a hideg vajat és a zsírt kis kockákra vágom, majd hozzáadom a liszt, az élesztő, a só és a porcukor keverékét. Addig morzsolgatom, míg zsemlemorzsa-állagú egyveleget nem kapok. Belekeverem a tojások sárgáit, a tejfölt, és egynemű tésztává gyúrom. Hideg helyen hagyom pihenni fél órát. (Akinek van dagasztógépe, azzal végezze ezt a műveletet.)

Ha mindenki eleget pihent, fogom a tésztát, és egyenlő részekre osztom aszerint, hány bejglit szeretnék. Ebből a mennyiségből 3 darab fél kilós vagy 6 darab 250 grammos rúd lesz. Ha diósat és mákosat is szeretnék, a megadott máktölteléknek csak a felét keverem be, és készítek ugyanannyi súlyú diótölteléket.

Az első tésztadarabot vékony téglalappá nyújtom. A máktöltelékből kimérek annyit, amennyi a tészta súlya volt, és megkenem vele szépen, egyenletesen. Egy vékony csíkot hagyok csak szabadon az alsó hosszanti oldalon, ahonnan a tekerést kezdeni fogom.

Feltekerem a bejglit, és sütőpapíros tepsire teszem úgy, hogy a tésztavégek találkozása lefelé nézzen. A következővel ugyanígy teszek. A bejgliket egymástól távol helyezem el a tepsin, mert nőni fognak sülés közben. Ha mindenki feltekeredett, lekenem a bejgliket egy tojás sárgájával. Hideg helyre teszem, és előmelegítem a sütőt 180 fokosra. Tíz perc múlva, illetve amikor már nem ragacsos, lekenem a bejgliket a fehérjével (ettől lesz márványos!), egy hosszú tűvel megszurkálom, és úgy már a konyhapulton, szobahőmérsékleten hagyom száradni. A forró sütőben körülbelül 35-40 perc alatt fognak szép aranybarnára sülni.

Pozsonyi kifli

HV: ugyanaz, mint a beiglinél

A tésztát viszont itt kb. 40 grammos – golflabdaméretű – darabokra osztom, és ugyanilyen egységeket mérek ki a töltelékből is. A golyókat ovális, arasznyi hosszú, vékony lappá nyújtom.

A tölteléket hosszában, egyenletes rúdalakban a közepére rendezem, majd a tészta hosszanti oldalának egyik szélével betakargatom a tölteléket, és lenyomkodom a szélét, lezárom, hogy a töltelék ne szökjön ki. Az így kapott zsebet a maradék, kilógó tésztára fordítom, majd két nyitott tenyérrel hengergetem a kiflit. A tészta széleinek találkozásával lefelé teszem a sütőpapíros tepsire, és a csücsköket patkóformában behajtom. Így járok el az összes kis tésztagolyóval, majd ugyanúgy kenem, mint a bejglit: előbb tojás sárgája, hidegben száradás után fehérje, szobahőn kelés után sütés. Ezeket is 180 fokon sütöm, de hamarabb lesznek kész, elég nekik 20 perc.

Gesztenyés kifli - vegán

GESZTENYÉS HÓKIFLI RIZSLISZTBŐL (Tojásmentes) 🙂
Egy kicsit megrepedtek a kiflik, de első kísérletre nem lett rossz! 🙂
Hozzávalók:
27 dkg rizsliszt,
15 g útifűmaghéj + 150 ml víz,
12 dkg margarin,
5 dkg porcukor,
csipet só,
1 dl joghurt,
10 g vaníliás cukor,
1 db bio citrom reszelt héja.
Töltelék: 20 dkg natúr, fagyasztott gesztenyemassza,
1-2 ek porcukor,
10 ml rumaroma,
2 dkg margarin,
10 g vaníliás cukor,
csipet só.
A kenéshez: 3-4 ek tej,
a szóráshoz: 2-3 ek darált dió,
a tetejére: vaníliás porcukor.
Elkészítés: Az útifűmaghéjat áztassuk be a vízbe. A lisztet keverjük össze a porcukorral, sóval, vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, morzsoljuk el benne a margarint, gyúrjuk hozzá a közben megkocsonyásodott útifűmaghéjat, és annyi joghurtot, hogy könnyen gyúrható, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Osszuk kétfelé, takarjuk be a gombócokat egy műanyag zacskóba, és tegyük be a hűtőbe 60 percre. Közben készítsük el a tölteléket: a porcukrot, vaníliás cukrot, csipet sót keverjük habosra a margarinnal. A felengedett gesztenyemasszát nyomjuk át krumplinyomón, vagy törjük össze villával jó alaposan, majd keverjük hozzá a vajas krémet és a rumaromát. A hűtőből vegyük ki az egyik gombócot, lisztezett nyújtólapon nyújtsuk ki 3-4 mm-es vastagságúra, szaggassunk 7 cm-es átmérőjű köröket, a körök egyik felére tegyünk 1/2 teáskanálnyi gesztenyét, kicsit kenjük szét, tekerjük fel, majd kicsit meghajlítva, formázzuk kiflivé. A leeső tésztadarabokat gyúrjuk hozzá a másik gombóchoz, és ugyanígy készítsük el. A kifliket tegyük sütőlemezre, a tetejüket kenjük meg a tejjel, szórjuk meg a darált dióval, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg 20-25 perc alatt. Amikor megsültek, még melegen szórjuk meg a vaníliás porcukorral. (1 tepsi, 60 perc + hűtés).

Karácsony 2024.

December 19.-től Január 1.-ig leszek szabin.

Karácsonyfa állítás és díszítés (12. 24.), sütemények sütése, portörlés, mosás, vasalás (takarítónő), pakolás.

Savanyúság elrakása 27-ére: kb. december 20-án

A legtöbb ételnek tej-, glutén- és tojásmentesnek kéne lennie. Végül a kandírozott narancshéj, gm keksz, gm mézeskalács és gm gesztenyés kifli lett a leg-mindenmentesebb.

Sütni kéne:  mézes puszedli (SK, de gluténmentesen),  kakaós kuglóf - ugyanígy gm meg lehetne oldani, és vegán módon is - ez nem lett finom, (a kuglófot nem kellene erőltetni ...), kókuszgolyó , gyümölcsös szelet - ez nagyon finom, a tetejére tudtunk marcipánt tenni, karácsonyfára is rakható jégcsap süti (kicsit több kókusz is mehet bele - ez most nem készült el), igazi beigli, készült mákos, diós és gesztenyés is. Érdemes a töltelékbe kandírozott narancshéjat tenni. Előtte el kell készíteni a kandírozott narancshéjat.

valamilyen sós sütemény is kellene, főként tej és tojásmentes: mediterrán sósrúd

köret ötletek : tócsni, panelle (csicseriborsós mártogatós), zöldség felfújt, narancsos répa mártás, bolognai mártás

Menü:

ebéd ötletek: zöldséges, csirkemelles tészta, toszkán paradicsomleves, Anyutól töltött káposzta ebédre, esetleg egy jó hagyma leves előtte, tejszínes tészta (kukorica / borsó, csirkemell, répa, fokhagyma)

 12. 07. gm mézeskalács kész, nagyon száraz lett, kellene bele vegán tejföl, vagy pürésített banán, almam de ezzel még nem próbáltam, tulajdonképpen ugyanezt a receptet adják meg a puszedlihez is, szóval jó lehet a street kitchen-ös is

12. 15. 1. adag mákos bejgli, ami ki is repedt

12.17. kókusz golyó

 december 20. p: savanyúság elrakása a családi bulira, beigli sütés: diós, gesztenyés kifli, kakaós vegán kuglóf, húsleves főzés, + birsalma főzelék fasirttal, a diós beigli nem repedt ki

(3 adag kellene: 1 mákos, 1 diós és 1 mákos-gesztenyés, minden adag 3 db rúd beigli)

december 21. szo: karácsonyfa állítás és díszítés, kókuszos jégcsap, lehet hogy el kellene menni Liliékhoz

december 22. v: tejfölös gombás rozmaringos csirke, délután jön a takarítónő, a konyhában azért süthetek: gesztenyés gluténmentes kiflit

december 23. h: pineapple red curry (Apuci főzi), gesztenyés+mákos beigli (4 rudat csináltam) - mind kirepedt, de érdemes még a forró beiglit becsomagolni alufóliábam és csak a teljes kihülés után szabad kibontani, így bár kirepedt, mégis úgy tűnik, hogy nincs kirepedve.)

december 24. k: hagymalevest ettünk, mákos guba, esetleg mélyhűtött piros bogyós gyümölccsel (nem került rá), sült hal (lazac szték) és aszalt szilvával töltött csirkemell baconbe göngyölve - air fryer-ben sütve, kb 20 perc alatt kész lett, krumpli püré volt a köret

december 25. sze: Anyuék nálunk: ramen leves + sült zöldségek, csirkecomb 2 tepsiben egymás alatt sütve a zöldségek elkülönítve, hogy koreai módon lehessen tálalni (végül egybe kavartam mindent), házi sütemények

december 26. cs: citromos csirke, mediterrán ropogtatni való, sajtos pogácsa előkészülete, hogy már csak sütni kellene

december 27. p: családi karácsony - tálakat rendelünk a Trójától, reggel egy kis pogácsát lehetne sütni

december 28. szo: füstölt csülökből bab leves + csülökhús hidegen tálalva

december 29. v: pácolt kacsamell mélyhűtőből

december 30. h: 

december 31. k: Konrádéknál szilveszterezni

január 1. sze: lKonrádéknál, de estére haza kell érni, lencse főzelék, füstölt, főtt sonkával

január 2. k: munka

Sütőtökös kölesfelfújt

Finom volt, érdemes lesz még ilyet készíteni.

Hozzávalók 

  • 20 dkg köles
  • 1 liter szójaital (vagy más növényi ital)
  • 5 ek. cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt szerecsendió
  • fél tk. gyömbér
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • fél tk. 
  • 15 dkg sütőtökpüré
  • 2 ek. krémes mandulavaj
  • 10 dkg mazsola

Elkészítés:

A kölest alaposan mossuk át, szűrjük le, és tegyük félre.

Egy közepes edényben forraljuk össze a szójaitalt, a cukrot, a fűszereket, a vaníliakivonatot és a sót, majd adjuk hozzá a kölest, és közepes hőfokon, időnként átkeverve főzzük 15 percig.

Vegyük le a tűzről, keverjük bele a sütőtökpürét, a mandulavajat és a mazsolát, majd öntsük át egy nagyobb tepsibe vagy jénaiba. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük puhára.

További 5 percre emeljük a hőfokot 200-ra, és ha van, akkor kapcsoljuk be a felső légkeverést is, hogy a teteje szépen megpiruljon.

Ramen leves

Az volt a vélenény, hogy ilyet még csináljak.

receptje.

Hozzávalók:

 

 Elkészítés:

A vega ramen első lépéseként előkészítjük a zöldségeket és a tofut a leveshez. A répát vékony csíkokra vágjuk, a gombát felszeleteljük, az újhagymát felkarikázzuk, a tofut viszonylag nagyobb kockákra vágjuk, a pak choit pedig félbevágjuk.

Egy nagyon forró serpenyőben, egy csepp kókuszolajon megkapatjuk a félbevágott pak choit, egy-két helyen kissé megégetve, majd félretesszük.

Lassan lobogó vízben 6,5 perc alatt megfőzzük a tojásokat. Ez idő alatt tökéletesen folyósra készül a sárgájuk. Fontos, hogy utána jeges vízbe dobjuk őket, hogy ne készüljenek tovább a hőtől.

Egy lábasban kókuszolajat hevítünk, beledobjuk a felcsíkozott répákat, a gombát és a tofut, majd magas hőfokon elkezdjük jól lepirítani. Néha megrázogatjuk a lábast vagy óvatosan megkevergetjük, hogy a tofukockák ne törjenek szét. Addig pirítjuk, míg szép aranybarnák lesznek az alapanyagok. Ekkor belereszelünk egy jó adag friss gyömbért és hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, 1-2 percig még pirítjuk, majd felöntjük a szójaszósszal, a rizsecettel és fűszerezzük. Ezután mehet rá a zöldségalaplé, és kb. 8 percig főzzük.

Közben forró vízbe dobjuk 2-3 percre a ramentésztát, leszűrjük és a leveshez adjuk. Megpucoljuk a tojásokat, amiket aztán félbe is vágunk óvatosan, hogy ne folyjon ki a sárgájuk. Durvára felaprítjuk a koriandert, és kimagozzuk, majd felaprítjuk a friss chilit is.

A vega ramen befejezése és tálalás

Mikor kész a leves, hozzadjuk a lime levét, a friss koriandert és a chilit, és beledobjuk a félrerakott pak choit is.

Jöhet is a tálalás: egy adaghoz fél pak choi és fél tojás jár, de a tojásból természetesen annyit raktok hozzá, amennyit nem szégyelltek. A végén még meg lehet locsolni kevés lime-lével és megszórni frissen őrölt chilivel. Jó étvágyat!

Kókuszos zabkeksz

Eddig még nem próbáltam, de jól hangzik.

Hozzávalók 

  • 15 dkg búzaliszt
  • 7 dkg zabpehely
  • 13 dkg barna cukor
  • 30 g kókuszreszelék (+ a tetejére)
  • negyed tk. 
  • 15 dkg vaj
  • 2 ek. méz

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra.

Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.

A sütemény száraz hozzávalóit keverjük össze egy nagy tálban.

A vajat olvasszuk meg, majd adjuk hozzá a tésztához a mézzel egyetemben, és alaposan keverjük össze.

A kész tésztából készítsünk golflabda méretű golyókat, majd tegyük őket az előkészített tepsibe egymástól 5-6 cm távolságra. Picit lapítsuk le őket, hogy elnyerjék a végső alakjukat.

Ezután szórjuk meg őket kókuszreszelékkel, majd mehetnek is az előmelegített sütőbe, ahol kb. 15-20 perc alatt sülnek készre.

A kisült kekszeket vegyük ki a rácsra, és hagyjuk pár percig hűlni, mielőtt tálalnánk.

Cukkinis brownie minden mentesen

Hozzávalók

  • 300 g Aldis Happy Harvest – Enjoy Free gluténmentes univerzális lisztkeverék (akármilyen gm liszt jó)
  • 40 g rizsliszt
  • 60 g holland kakaópor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 300 g cukor
  • fél csomag sütőpor (6 g)
  • 1 csipet 
  • 100 g étcsoki
  • 1 ek olaj
  • 110 g margarin Liga
  • 1 dl víz
  • 850 g cukkini reszelve, kinyomkodva volt ennyi
  • csokidarabok a tetejére elhagyható

Elkészítés

  • A cukkinit megmossuk, ha kell (nagyobb, öregebb zöldség esetén) meghámozzuk és kikaparjuk a magjait, majd lereszeljük, kinyomkodjuk.
  • Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat.
  • Megolvasztjuk a csokit az olajjal együtt és külön megolvasztjuk a margarint is. kimérjük a vizet.
  • A csokidarabokon kívül mindent öntsünk egy nagy tálba és keverjük össze.
  • Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a masszát. Egyenletesen simítsuk el és szórjunk a tetejére csokidarabokat.
  • 180 fokon sütjük a tepsi méretétől függően fél-egy órán keresztül, tűpróbával ellenőrizzük.

Tippek:

  • A cukkini mennyisége nem fix. Fél-egy kiló között akármekkora mennyiség jó. Tehát ha csak egy 600 g-os cukkinid van abból is nyugodtan állj neki, de akkor se dobd ki a felesleget, ha 950 g lenne az összes.
  • A fiatal, kicsi cukkinit sikerül szerezned, akkor nem biztos hogy meg kell hámozni, vagy kiszedni a magokat, de úgyis látod rajta hogy mennyire zsenge.
  • Működik a Lidl-ben kapható Belbake Free From univerzális liszttel is. Ha ezt használod, akkor a teljes lisztmennyiség (azaz 340 g) lehet ilyen fajta.
  • Ha kézzel kevered össze az egészet, akkor azért arra készülj, hogy nem ez a legkönnyebb tészta, úgyhogy azért egy kis erőt igényel ez a mozzanat.
  • A tetejére akár magvakat, gyümölcsöket is lehet szórni csoki helyett/mellett.
  • A sütésnél arra figyelj, hogy ne szárítsd ki. A brownie úgy a legjobb, ha szinte még nyers (de igazából nem) a belseje.
  • Szeleteléssel érdemes megvárni, hogy kihűljön.

Mediterrán ropogtatni való

Ropogós, mediterrán kréker olívaolajjal: teljes kiőrlésű liszt az alapja

Hozzávalók 

  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. 
  • 1 tk. frissen őrölt fekete bors
  • 1 tk. szárított rozmaring
  • 1 tk. szárított kakukkfű
  • fél tk. fokhagyma-granulátum (nem muszáj, lehet friss fokhagyma is)
  • 0,6 dl olívaolaj
  • 1,2 dl víz
  • 5 dkg napraforgómag
  • 5 dkg lenmag (nem muszáj)

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá az olívaolajat és a vizet. Alaposan dolgozzuk össze, hogy egy sűrű, de formázható masszát kapjunk. Ha nagyon tömör lenne, akkor adjunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet.

Osszuk két részre, és mindkét darabból formázzunk 2-3 cm vastag szabályos téglalapokat. Helyezzük őket egyenként lisztezett felületre, és nyújtsuk ki 40x20 cm-esre. Szórjuk meg napraforgó- és lenmaggal, majd egy éles késsel vagy pizzavágóval vágjunk belőlük tetszőleges méretű darabokat.

Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük őket aranybarnára 25-30 perc alatt. (A sütési idő a tészta vastagságától függően változhat!)

Hagyjuk őket teljesen kihűlni, majd elfogyasztásig légmentesen zárható dobozban tároljuk.

süti beállítások módosítása