Kedvenc receptjeim

2019.okt.23.
Írta: zsuzsien

Tamásék 2019. 10. 26.

Itt lesznek: Tamás, Erika, Anyu, Apu, Gábor, Kristóf és én - ez 7 fő

Leves: vöröslencse leves

Főétel 1: joghurtos csirkemell olajban sütve + tabulé saláta kölessel

Főétel 2: grill husi + krumpli püré?

Desszert: Mákos pite?

Ital: 

Spenótos kéksajtos penne

Egyszerű, de nekem nagyon finom volt. Saját tésztával készítettem el.

Hozzávalók

 2 adagra 
  1. 60 g bacon - füstölt
  2. 250 g tészta - penne (száraz)
  3. 2 gerezd fokhagyma
  4. 20 ml olívaolaj
  5. 80 g gorgonzola sajt
  6. 160 g bébispenót
  7. 250 ml habtejszín (30-32%-os)

Elkészítés

15 perc
  1. A bacont, és a fokhagymát vékonyan felszeleteljük.

    Spenótos-kéksajtos penne recept lépés 1 foto
     
     
  2. A tésztát lobogó sós vízben feltesszük főni.

    Spenótos-kéksajtos penne recept lépés 2 foto
     
     
  3. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és megpirítjuk benne a bacont.

    Spenótos-kéksajtos penne recept lépés 3 foto
     
     
  4. Mikor megpirult egy konyhai papírtörlővel felitatjuk róla a zsírt.

    Spenótos-kéksajtos penne recept lépés 4 foto
     
     
  5. A visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk a fokhagymát.

    Spenótos-kéksajtos penne recept lépés 5 foto
     
     
  6. Rádobjuk a friss spenótot, és megfonnyasztjuk.

    Spenótos-kéksajtos penne recept lépés 6 foto
     
     
  7. Amikor a tészta megfőtt, leszűrjük.

    Spenótos-kéksajtos penne recept lépés 7 foto
     
     
  8. Felöntjük a tejszínnel, és hozzáadjuk a gorgonzolát.

    Spenótos-kéksajtos penne recept lépés 8 foto
     
     
  9. Addig forraljuk kis lángon, míg a sajt elolvad benne.

    Spenótos-kéksajtos penne recept lépés 9 foto
     
     
  10. Sózzuk, borsozzuk, és kb. 2-3 perc alatt beforraljuk.

    Spenótos-kéksajtos penne recept lépés 10 foto
     
     
  11. Beletesszük a megfőtt tésztát, és jól összeforgatjuk az egészet.

    Spenótos-kéksajtos penne recept lépés 11 foto
     
     
  12. Tálaláskor a tészta tetejét megszórjuk a pirított baconnel. El is készült ez az ínycsiklandozó spenótos-kéksajtos penne.

    Spenótos-kéksajtos penne recept lépés 12 foto
     
     
Címkék: Főétel, Konyha

Tiramisu

Többféle tiramisut érdemes készíteni.

Van a nyers tojásos alap változat. Ilyen Pl. ez az első. Ez jó nagy adag, de nagyon egyszerű.

Van olyan, amibe nem kell nyers tojás, ide a tojás helyett felvert tejszínt és esetleg zselatint lehet tenni.

Aztán lehet ízesíteni a krémet. Legutóbb banános változatot készítettem.

Hozzávalók

5 embernek
  1. 3 db tojás
  2. 25 dkg mascarpone
  3. 3,5 dkg porcukor
  4. 4 db banán
  5. 24-30 db babapiskóta
  6. 4 dl tejeskávé
  7. ízlés szerint rumaroma
  8. ízlés szerint holland kakaópor

Elkészítés

kb. 40 perc
  1. A  tojások sárgáját egy keverőtálban a mascarponéval és a porcukorral alaposan kikeverjük egy fakanállal.

    1 banánt villával szétnyomkodunk, majd ezt is belekeverjük az eddigiekhez.

    A tojások fehérjét egy kiskanálnyi cukorral robotgéppel egy másik tálban keményre verjük.

     Ezután óvatosabb, laza mozdulatokkal a felvert fehérjét a mascarponés keverékhez keverjük.

    Egy kis tálba a tejeskávét (én instant kávéból szoktam elkészíteni) összekeverjük a kevéske rumaromával (éppen csak egy kicsit szoktam beletenni, de ízlés dolga :) ).

    A babapiskótákat egyenként ebben mártjuk meg (figyeljünk, hogy ne ázzon túl a babapiskóta, elég csak egy pár mp-re), majd egy jénai, vagy egy magasabb falú tál alját befedjük a megmártott piskótákkal.

    Ezután a mascarponés krém felét rákenjük. A tetejére vékonyra karikázott banánt teszünk.
  2. A babapiskóták másik felét szintén mártjuk, rákenjük a krém másik felét, aztán jönnek a vékony banánkarikák a tetejére.

  3. A kakaóport átszitálva egyenletesen megszórjuk a süteményt.

  4. Fóliával lefedjük a tálat, majd egy éjszakára a hűtőben hűtjük.

 

Címkék: Konyha, Sütemény

Csúsztatott palacsinta

Itt egy nagyon finom recept:

Hozzávalók -4+ adaghoz:

  • 20 dekagramm liszt
  • 5 deciliter tej
  • 4 darab tojás (szétválasztva)
  • 8 dekagramm porcukor
  • 12 dekagramm vaj
  • 1 csipet 

Elkészítés:

A vajat a tojások sárgájával, a porcukorral és egy csipet sóval habosra keverjük. Állandó keverés mellett beleszórjuk a lisztet és hozzáöntjük a tejet. Simára keverjük, és körülbelül 10-15 percet pihentetjük. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a tésztába. 

Kiolajozott, forró palacsintasütőbe öntjük az első adag tésztát. Úgy sütjük, mint a sima palacsintát, annyi különbséggel, hogy csak az egyik oldalát sütjük meg. A kész palacsintákat sült oldalukkal lefelé egy kivajazott jénaiba csúsztatjuk (innen kapta a nevét is). Közéjük mehet a töltelék, csokis, lekváros, diós vagy túrós is. 

Amikor elérünk az utolsó palacsintához, annak is csak az egyik oldalát sütjük meg, de ezt a sült oldalával felfelé tesszük a többi tetejére. 

Úgy szeleteljük, mint egy tortát. Csokiöntet vagy porcukor is mehet a tetejére.

Nem lehet abbahagyni csirke

hozzávalók / 6 adag

elkészítés

  1. A csirke alkatrészeket megmossuk, megtisztítjuk. (Az eredeti recept egy egész csirkéből készíti ezt az ételt, de mi a combot szeretjük legjobban, ezért alsó és felső combokból készítem.)
  2. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a sóval és a zúzott fokhagymával.
  3. Egy nagyobb tűzálló tálat, vagy tepsit kikenünk vajjal.
  4. A csirkéket egyenként megmártjuk a fűszeres lisztben, majd a kivajazott tálra fektetjük őket, szépen egymás mellé.
  5. A maradék fűszeres lisztet egyenletesen rájuk szórjuk. Jobb ötletnek tűnik, ha belekeverjük a tejfölbe, így nem marad csomóban a liszt.
  6. A megtisztított, megpucolt vöröshagymát egyenletesen rákarikázzuk a lisztes csirkére. Legyenek vékonyak a karikák, mert nem jó, ha nem sül át rendesen.
  7. Az egésznek a tetejére szépen rászórjuk a reszelt sajtot (én ma füstölt edámit használtam, eddig ezzel a legszuperebb).
  8. A tejfölt elkeverjük az olajjal. Érdemes tenni bele +fokhagymát és a maradék lisztes keveréket ide lehetne bele keverni. Meglocsoljuk vele a csirkét.
  9. A tálra alufóliát borítunk és előmelegített, forró sütőben (kb. 200°C-on, gázsütőn 4-es fokozat) 50 percig sütjük, majd levesszük róla a fóliát és további 20 percig pirítjuk. (Normál esetben. Az én sütőm tragédia, nem hajlandó rendesen sütni - ezért aztán nekem ugyanez 2 órán át tartott!!)
Címkék: Főétel, Konyha

Jocóék 2019. 09. 21-22.

Szombat délben / délután jönnek és vasárnap ebédig maradnak: Jocó, Ági, Bálint és talán Réka.

Szombat ebéd (csak magunknak): valamilyen tészta (cukkinis, paradicsomos)

Sütemény: sajtos pogácsa és brauni, vagy gesztenyés finomság

Szombat kora délután (ekkorra érnek csak ide): sült tarja + comb és mell Jocónak, köret krumplipüré, saláta: tabulé saláta

Vacsora után kimegyünk a Bortérre - nagyon sokan lesznek, korábban ki kellene menni, 5 óra körül. Vinni kell üveg poharat, vagy majd veszünk. Vinni kellene sajtot is kockázva: cheddar, füstölt, lilahagymás friss, gouda, stb.

Vasárnap reggel: hideg felvágottak, sajtok, paprika, paradicsom, melegszendvicskrém (?)

Ebéd: sütőtök krémleves, nem lehet abbahagyni csirke, rizs vagy bulgur

Kagyló saganaki

Egyfajta recept. Finom volt, de nem pont ilyet ettünk Görögországban.

Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma kockázva, 4 gerezd fokhagyma reszelve, 15 dkg fetasajt, 2 ek olívaolaj, 70 dkg fekete kagyló hús, 1 nagy paradicsom és 1 paprika darabolva, 3 dl paradicsomlé, babérlevél.

A vöröshagymát megpároljuk az olívaolajon, majd hozzá adjuk a nagyobb darabokra vágott paradicsomot és paprikát. Megpároljuk és ekkor hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, kagylót, babérlevelet. Folyadék nem kell, a kagyló úgyis engedni fog.

A ragunkat fedő alatt pároljuk, amikor a kagylóhús megfőtt, kb 10 perc, levesszük a fedőt és hagyjuk, hogy majdnem az összes leve el tudjon főni. Amikor már majdnem minden lé elfőtt, kerül bele a paradicsomléé s forrás után a morzsolt feta. Egyszer összeforraljuk és melegen egy szelet kenyérrel tálaljuk. Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel díszíthetjük.

Egy másik recept, hasonló az előzőhöz, de ezt még nem próbáltam.

Ez is hasonló, de bonyolultabb.

Címkék: Főétel, Konyha

Cézár saláta

Hozzávalók 2 adaghoz:

  •  1 nagyobb fej római saláta belső levelei
  • 2-3 gerezd fokhagyma (az öntethez és a krutonhoz is)
  • 0,5 dl olívaolaj + a kruton pirításához
  • 1 db L-es tojás
  • 2 nagy szelet kenyér a krutonhoz
  • 4 db szardellafilé, lecsöpögtetve
  • Fél citrom leve
  • 1 evőkanál Worcester-szósz
  • Só, bors
  • Parmezán ízlés szerinti mennyiségben

Egy nagyobb gerezd megtisztított fokhagymát alaposan törjünk szét egy nagy tál alján. Ha szardellával készítjük a salátát, a fokhagyma mellett nyomkodjuk szét alaposan az olajtól lecsöpögtetett filét is. Ezután következik egy fél citrom leve, az olívaolaj, egy evőkanál Worcester-szósz, valamint só és frissen őrölt bors. Egyszerre ízletesebb és mutatósabb is, ha reszelés helyett parmezánforgácsokat szórunk a saláta tetejére.
Julia Child szerint Cardini a nyers tojássárgáját magára a salátalevelekre ütötte rá, majd egy fogóval alaposan összeforgatta őket. A bevett készítési mód szerint a tojást is az öntet többi összetevőjéhez adjuk, majd ebbe forgassuk bele a salátaleveleket.

Címkék: Főétel, Saláta, Konyha

Kristóf szülinap 2019

Időpont: 2019. 08. 03. Szombat

Ki lesz itt?

Kristóf, Gábor, én, Anyu, Apu, 5

Kati, Konrád, Mariann, Dorka, Tekla 5

Károly, Lili, Fanni, Sári 4

Zsófi, Pali, Mandula, Ada, Lilla 5

Italok: rostos, buborékos, sör

Fagyit is kéne venni, kávé fagyit (saját készítésűt): tejszín és kávé kell hozzá, kis cukorral (szombat) - fagyi volt, kávé nem

Gyümölcs leves: Anyu készíti még pénteken, hidegen hozzuk majd - rengeteg volt, nem sok fogyott, hiányolták a dinnyét

Készítettem egy kisadag Kagyló saganakit, de nem fogyott el, inkább csak Konrád kóstolta meg, pedig finom volt, nem érdemes ilyet készíteni ennek a körnek.

Saláta 1: jégsaláta, paradicsom, paprika, hagyma, uborka, olivabogyó, fetasajt (szombat)

Saláta 2: majonézes kukorica-fehérbab-pirospaprika saláta (szombat) - finom volt, elfogyott

Húsféle: 15 db alsó csirkecomb - én sütöm szombaton (péntek este bekészíteni tepsibe és hűtőbe rakni): ragacsos hús lesz. Hotpan-ben csevapcsicsát sütni szombat délelőtt: előtte héten Anyu készíti össze, lefagyasztva hozza majd szombaton - nem fogyott el az összes hús, másnap még tudtunk ebédelni belőle, de ennyi kelleni fog legközelebb is.

Kenyér (szendvicshez ha kell legyen itthon felvágott, sajt) - 1 kilónál több nem fogyott.

Sütemény:

1. torta Kristófnak: én készítem pénteken: vakondtúrás torta - finom volt, de ennyi embernek 1 torta nem elég, tényleg kell még másik édesség is

2. pogácsa - én sütöm szombaton

3. sütemény: bociszelet - ez sajnos nem készült el, fizikailag nem bírtam